Editorial – aan alle Food ondernemers

Door: Lisette de Jong

Als ik aan NEON denk, dan denk ik aan Food Ondernemers in onze mooie regio. En denk ik aan ondernemerschap, dan schieten mij een aantal woorden door mijn hoofd; doorzetters, verderkijkers, krachtpatsers en samenwerkers.

Doorgaan waar anderen stoppen heeft ervoor gezorgd dat bedrijven werden gestart, dat je door de groeipijnen heen bent blijven geloven in succes en dat je prachtige bedrijf staat waar je nu staat. Alleen crisis stond in geen enkel businessplan geschreven. We konden niet vermoeden dat wij als ondernemers deze grote uitdagingen het hoofd moesten gaan bieden. Van de een op de andere dag stond de ene branche stil en moest de andere juist stevig aan de bak.

We zien nog de beelden voor ons met hamsterende mensen in de supermarkt. Nieuwsberichten die we tot dan toe alleen nog maar kenden uit werelddelen waar schaarste was. De supermarkten en de voedingsindustrie werden geconfronteerd met een nieuw fenomeen. Productie draaide overuren en dat met alle beperkingen, omdat we aan de nieuwe richtlijnen moesten voldoen. De gezondheid van onze medewerkers stond op nummer een, maar de vraag uit de markt was groot. Dan moet je inventief zijn en zorgen dat je in no-time een plan hebt.

Nieuwe initiatieven ontpopten

Hoe anders was het voor de horeca. De deuren dicht, tafels treurig verlaten en terrassen leeg. Het was officieel de zonnigste maand april, gemeten in jaren. Maar de mensen moesten thuisblijven. Echt stilzitten is voor deze ondernemers geen optie. Dus werd er verbouwd, geschilderd en opgeknapt. Klaar voor het ontvangen van de mensen. Alles met een dubbel gevoel. Want als de inkomsten wegvallen, dan gaat het hard. Nieuwe initiatieven ontpopten zich. De drive-tru’s, bezorgdiners, foodtrucks en maaltijdboxen. Hoe waanzinnig om te zien dat de ondernemers met zoveel kracht blijven zoeken naar nieuwe ideeën en met zoveel kracht deze uitdagingen beetpakken. Met de prille heropening van de horeca op 1 juni zijn er talloze aanpassingen gedaan om jullie gasten weer te ontvangen. Jullie zijn krachtpatsers in alle opzichten!

Nooit eerder zijn we ons zo bewust geweest van Food

Begin van het jaar gingen de boeren op de barricade om duidelijk te maken dat zonder boeren geen voedsel is. We stonden in de file en zagen de emotie. De bevolking is zich in de afgelopen weken meer dan ooit bewust geworden van haar bestaan. Puur voedsel van onze boeren. Boer Roel vertelde dat men vroeger op een boer neerkeek en nu zeggen de mensen ‘wat een mooi werk’. De keten wordt korter en de bewustwording is groter. Waar zijn we zonder de boer!

We zijn allemaal zo verschillend, maar food is wat ons bindt. Uiteindelijk gaat het om de consument die we bedienen met producten en gerechten. Maar de belangrijkste deler is ondernemerschap! Altijd blijven doorgaan, kansen zien en samenwerkingen aangaan. Want in de tussentijd zijn we dichter bij elkaar komen te staan. Ondernemers schoten elkaar te hulp. Dachten met elkaar mee en er zijn prachtige samenwerkingen tot stand gekomen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en samen zijn we zo supersterk.

Daarmee raken we de kern van NEON, voor en door Food Ondernemers uit onze regio. Normaal zouden we elkaar ontmoeten in het echte leven, nu online en op papier. Maar we blijven met elkaar verbonden en de connecties maken. Ik kan niet wachten jullie weer te mogen zien. Want jullie verhalen inspireren velen en dat moet gedeeld worden. Achter elke deur zit een prachtig verhaal. Daarom blijven we dat doen met deze nieuwe opzet van NEON.

Zet ‘m op allemaal, hopelijk tot heel snel weer!

Lisette de Jong
Moderator NEON
Eigenaar Youngwise

Namens Gemeente Ede

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws