Duizenden COVID-19 3D teststaafjes geprint in Ede

Door: Erik van der Garde

Sinds enkele weken rollen er duizenden wattenstaafjes uit de 3D printers van Oceanz. De opdracht wordt uitgevoerd in opdracht van minister Hugo de Jonge. Directeur Erik van der Garde van Oceanz 3D Printing – spreker tijdens NEON 7 over innovatie – vertelt over deze bijzondere opdracht.  

3D printen van covid-19 teststaafjes

Op het moment dat de teststaafjes in Nederland hard nodig waren om mogelijke patiënten te kunnen testen op COVID-19, zorgde Oceanz ervoor dat de eerste voorraden landelijk snel werden aangevuld. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de zogenoemde swabs op de markt te brengen. 

Gecertificeerd produceren binnen twee weken

Snelheid was geboden en vanuit een lokale toeleveringsketen zijn binnen twee weken de 3D geprinte teststaafjes medisch gecertificeerd geproduceerd, verpakt, gesteriliseerd en gevalideerd. Binnen no-time werden 17.500 – door het RIVM goedgekeurde – swabsticks per dag geprint bij Oceanz. Uit alle tests is gebleken dat de 3D geprinte neusuitstrijkjes even goed presteren als standaard wattenstaafjes die worden gebruikt voor het testen op COVID-19. Ook verplegend personeel bevestigt dit en geeft aan dat de 3D geprinte teststaafjes vergelijkbaar zijn in gebruik.

Het 3D printen van deze teststaafjes is een goed voorbeeld van rapid prototyping en 3D printen. Dat betekent dat wij met deze technologie snel kunnen schakelen van prototype naar grote series. Dit alles gebeurt volgens ISO 13485, de juiste richtlijnen voor productie van medische hulpmiddelen.” Erik van der Garde


Geprinte gelaatsmaskers

Een ander voorbeeld zijn faceshields, de gelaatsmaskers die bescherming bieden aan professionals in contactberoepen. Juist in die beroepen is veiligheid en de hygiëne in de werkomgeving erg belangrijk. Dit om de professionals en cliënten te beschermen en een nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Om de doorlooptijd van het 3D printen van de faceshields zo kort mogelijk te laten zijn, is het design geoptimaliseerd. Op dit moment worden bij Oceanz duizenden faceshields geproduceerd om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

“We zijn buitengewoon trots dat we deze opdracht hebben gekregen. Er stond een grote druk op de doorlooptijd. We wisten zeker dat het zou gaan lukken. Daarom hebben we vol vertrouwen de opdracht aangepakt. Hiermee laten we zien aan de buitenwereld waar wij als Oceanz 3D Printing toe in staat zijn. Hugo de Jonge stuurde een tweet uit over de productie van de 3d geprinte Swabs en de media pakte het vervolgens op. Dat is buitengewoon mooi om te zien.” besluit de gedreven ondernemer Erik van der Garde.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws