Hoe overleeft de horeca in onze regio de crisis en wat betekenen de regels van overheid voor onze lokale ondernemers?

Door: Peter Verburgh

Hoe overleeft de horeca in onze regio de crisis en wat betekenen de regels van overheid voor onze lokale ondernemers?
Dagelijks is Peter Verburgh als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland regio Ede, hiermee bezig. Hij overlegt met de burgemeester en zit in het crisisteam Corona van Ede. Het protocol is bijna klaar en dan kunnen eindelijk de deuren weer open. Als iemand weet wat er speelt bij de Edese Horeca ondernemers, dan is hij het wel.

Veluwe op 1

“Vorig jaar was onze doelstelling ‘Veluwse horeca op 1 in Nederland’. Het toerisme hier is top en wat mij betreft blijft dat ook voor dit jaar zo. Kijk eens naar de beelden van Hemelvaart in Nederland, iedereen zit op elkaar. De Veluwe hier is rijk aan rust en ruimte, dus wij kunnen hier met gemak garanderen dat de mensen op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten.” zegt Peter. We worden gastvrij ontvangen met een goede kop koffie en Peter steekt gelijk van wal. Zijn Rotterdamse tongval verraadt zijn roots, maar na talloze omzwervingen in vele landen, heeft hij zijn wereldplaats gevonden; Harskamp. “Dit is voor mij de mooiste plek. Niet alleen de ruimte, maar ook het ambachtelijke. Als je van eten houdt, dan weet je dat je hier moet zijn.” Voor zijn producten gaat hij naar de boeren in zijn dorp. “Je proeft het verschil!”

“Nu valt of staat alles met ruimte, dat hebben wij op de Veluwe voldoende”

Horecabloed

Samen met zijn vrouw, waar hij al 25 jaar samen mee is, runt hij Partycentrum De Molen in Harskamp. Daarnaast heeft hij Foodtrucks waarmee hij op festivals staat. “Deze periode is normaal het drukste van het jaar en van de ene op de andere dag sta je stil.” Maar stil zitten is geen optie, dus vanaf de eerste dag zijn we begonnen met plannen maken. Daarnaast ben ik nu 9 weken al aan het verbouwen en schilderen, het wordt hier steeds mooier. Je maakt van de nood een deugd. Klaar voor een nieuwe start.”  Peter is het type ondernemer dat altijd kansen ziet en bezig is met de mogelijkheden die er zijn.

Horeca protocol

De afgelopen weken staan daarnaast in het teken van veelvuldig overleg. Met alle horeca-ondernemers wordt gesproken. Binnen het bestuur van KHN-Ede zijn de taken verdeeld, iedereen heeft zijn eigen club ondernemers waarmee hij spreekt. Zo horen ze van iedereen tegen welke problemen ze aanlopen en welke vragen er zijn ten aanzien van de regels. “Vragen als, ‘mag ik een tijdelijk terrasje openen voor mijn restaurant’ of ‘ik heb twee entrees en toiletunits, mag ik dan 2 keer 30 personen ontvangen?’. Dit soort vragen hebben we met onze burgemeester gedeeld, zodat hij precies op de hoogte is van de belangen die er voor de horeca spelen”.

We gaan open

De landelijke overheid en KHN hebben de afgelopen weken het horeca noodprotocol in Den Haag besproken. Deze week gaat burgemeester Verhulst met Veiligheidsregio Gelderland, voorgezeten door Burgemeester Marcoush van Arnhem, zitten om het beleid voor de Gelderse gemeenten te bepalen. Want aanpassingen op lokaal niveau zijn nog mogelijk. “Samen met burgemeester Verhulst bespreken we vervolgens wat de regels betekenen voor de lokale ondernemers en hoe de plannen hier uitgerold kunnen worden.” “Alles gaat in sneltreinvaart. Want vanaf dan hebben we nog maar een paar dagen om onze zaken en terrassen gereed te maken.” Ondernemers die praktische problemen ondervinden, omdat het terras te klein is of omdat de voorzieningen niet in orde zijn, worden geholpen. “We zijn nu bijvoorbeeld een plan aan het uitdenken voor een gezamenlijk terras, waarbij iedere ondernemer een week het terras tot zijn beschikking krijgt.”

“Een echte ondernemer denkt altijd na over de volgende stap”

Food Kermis

Voor zichzelf ziet Peter ook altijd veel mogelijkheden. “Als echte Rotterdammer, weet ik wat vechten is” Met zijn foodtrucks rijdt hij langs de bedrijven om binnen de gestelde eisen toch tijdens de lunch iets lekkers te kunnen maken op locatie. Daarnaast heeft hij een stretchtent op de kop getikt om zijn terras te kunnen overdekken, zodat de mensen lekker droog kunnen genieten van een hun biertje. En voor de zomer heeft hij een foodkermis in gedachten, waarbij al zijn foodtrucks staan opgesteld en de mensen langs kunnen rijden voor een mooi gerecht. Dat laatste staat bij deze horecaman voorop. Ik werk alleen maar met producten van de boeren in mijn omgeving, de kwaliteit is hoog en alles is kakelvers. “De liefde voor eten en voor gastvrijheid zorgt ervoor dat ik altijd bezig ben met mijn vak”.

Voedselverspilling

“Een thema waar ik al meer dan 10 jaar mee bezig ben is het terugdringen van voedsel verspilling.” Het is niet alleen een goede manier om te besparen, maar ook een belangrijk thema in de hedendaagse samenleving. Zo heeft Peter een project gedaan om kinderen hiermee aan de slag te laten gaan. Oud brood werd opgehaald bij de bakker en samen bedachten ze maar liefst 12 verschillende recepten. Van een apple crumble met raapappelen uit de Betuwe tot en met pizza. “Echt geweldig om met die gasten te werken en ze de waarde van voedsel bij te brengen”. Het laatste project in het kader van Food Forward van de Rabobank was ’40 dagen eten uit de korte keten’. Daarmee won hij de tweede prijs. Deze maand is daaruit een maaltijdbox uit de streek gelanceerd.

“Horeca ondernemers van Ede, zet ‘m op!”

Een mooi gesprek met een gedreven horecaman die een waanzinnige liefde heeft voor gemeente Ede. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben over de horeca. Peter en zijn andere bestuurders staan voor je klaar.  We wensen Peter en alle horeca ondernemers van Ede heel veel succes met het openen van jullie prachtige zaken. We kunnen niet wachten tot we weer mogen aanschuiven. Zet ‘m op allemaal!

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws