Franse delicatessen uit Ede

Door: Auke Blom

Op het Rozenplein is een prachtige nieuwe winkel gevestigd, Feel Good Madeleines Lab. Als je binnenstapt lijkt het net alsof je in een boetiek in Amsterdam bent. Alles is hip en sereen wit, een grote ronde witte toonbank trekt de aandacht. Daarop staan glazen stolpen met de ambachtelijk gemaakte Madeleines van chef-kok Auke Blom eronder. We spreken met Auke over deze bijzondere delicatessen en zijn ervaringen als kersverse ondernemer.

Al om 7 uur ’s ochtends, zes dagen in week kun je binnenlopen in het lab. Niet alleen voor de Madeleines maar ook voor het beroemde deeg en een lekkere bak koffie. De schelpvormig koekjes zijn verkrijgbaar in tien verschillende smaken waarbij de favoriet van Auke pistache is. Hij heeft jarenlang aan de receptuur gewerkt zodat hij de lekkerste Madeleines kan maken. “Krokant van buiten en smeuïg vanbinnen. Alles is met de hand gemaakt, ook de marmelades voor de smaken. Er zitten geen E-nummers in de Madeleines en de verpakkingen zijn milieu afbreekbaar” vertelt Auke.

“Veel fietsers komen binnen voor de Madeleines, omdat ze de heerlijke geur buiten ruiken.”

Wereldse Madeleines

Auke is chef-kok en heeft altijd al affiniteit met de banketwereld gehad. Maar 2 uur ’s nachts opstaan is niets voor hem. Daarom koos hij ervoor om als chef-kok op een jachtschip aan de slag te gaan en bakte hij de Madeleines als bedankje voor het havenpersoneel. Dit werd zo’n hit dat als ze wisten dat Auke kwam aanleggen, iedereen al in de rij stond om de Madeleines te proeven. Door de coronatijd was hij veel meer thuis en dat gaf hem nieuwe inzichten: “Een paar jaar geleden sprak ik met een grote ondernemer en die zei tegen mij: ‘Je hebt iets heel bijzonders in handen. Begin klein en laat het groots worden.’ Daar heb ik thuis veel over nagedacht en dit jaar heb ik de stap gemaakt om een winkel te openen. Ik verkocht al het deeg van de Madeleines over de hele wereld door mijn netwerk in de tijd op zee. Ik verkocht vooral aan de horeca. De koekjes zijn supersnel afbakken, met 16 minuten staan er al heerlijke Madeleines op tafel. Door het gebruik van mijn deeg kunnen ze daarnaast een constante kwaliteit bieden. Het deeg maakte ik in eerste instantie thuis in mijn omgebouwde garage. Ook kreeg ik steeds vaker de vraag van klanten of ze langs konden komen. Alle deze gedachtes kwamen bij elkaar en dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu hier in het lab sta” vertelt een trotse Auke.

“Begin klein en laat het groots worden”

Kaviaar op de top

Een winkel met alleen maar Madeleines, is dat een goed idee? Auke: “Ja, ik denk van wel. Er zijn genoeg voorbeelden van concepten met één product die heel succesvol zijn. Denk maar aan pannenkoekenrestaurant of een macaron winkel. Ik heb nog veel ideeën in mijn hoofd die ik komende tijd ga uitwerken. Zo wil ik de hartige kant op met de koekjes. Wat dacht je van hartige Madeleine met kaviaar of chorizo? Ik maak ook specials, bijvoorbeeld met Valentijn bak ik ze in de vorm van een hart of voor Moederdag met aardbei en pistache. En de Madeleines bieden een perfecte bodem voor taart, je kunt er zoveel mee!”

Ook heeft Auke toekomstplannen voor zijn locatie. Hij is elke dag van 7 uur tot 13 uur geopend, daarna biedt de ruimte plek voor workshops of kan het verhuurd worden. Zijn droom is helemaal compleet als hij in de komende jaren nieuwe vestigingen kan openen bijvoorbeeld in Arnhem, Utrecht of wie weet op Schiphol.

Feel good and relax

Auke heeft het niet voor niets Feel Good Madeleines genoemd. “Door mijn carrière in het ruime sop heb ik heb veel culturen gezien. Wat mij opvalt is dat wij in Nederland heel anders eten. Wij leven in een gehaaste cultuur, eten is omdat het moet en weer door. Het gros van de bevolking eet ook nog elke dag een AGV, dat kan zo anders. Ik ga die verandering nooit meer meemaken maar ik wil mensen stimuleren om rust te vinden tijdens het eten. Neem er de tijd voor, ga met elkaar in gesprek over wat je proeft en ik weet zeker dat je daardoor meer kan genieten van het eten. Gelukkig hebben steeds meer mensen dat door.”

Dat is andere koek

Als we Auke vragen naar de uitdagingen van het ondernemerschap dan ziet hij het allemaal heel rooskleurig in. “Ik heb een vrouw die mij enorm support. Ik sta elke ochtend met plezier op en kijk uit naar wat de toekomst gaat brengen. Want als ik elke dag mensen blij kan maken met de Madeleines, dan is er toch niets mooier!”


Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws