Horecasurvival

Door: Peter Verburgh

De horeca stond aan het begin van een top jaar 2020. We zijn een jaar verder waar niets meer zeker is. Peter Verburgh neemt ons in één adem mee door horecaland als horecaondernemer en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Het is 15 maart 2020. Van het ene op het andere moment: “De horeca sluit vanavond om 18.00 uur alle deuren voor in ieder geval drie weken!” Dat waren de woorden van minister-president Rutte bij de eerste lockdown. Nu weten we inmiddels dat het begin was van een lange weg zonder een stip aan de horizon. De horeca stond aan het begin van een top jaar in 2020. Zeker in onze gemeente Ede stonden veel mooie evenementen gepland. Zoals vele mooie sportevenementen en de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Iedereen was klaar om er een mooi jaar van te gaan maken; de ene ondernemer doet gewoon wat hij of zij al jaren doet, maar er waren ook een groot aantal ondernemers die nieuwe plannen had gemaakt voor 2020. Kernwoorden hiervoor zijn: maatschappelijk ondernemen, lokale producten, smart cooking of outdoor cooking. Dat waren ook al woorden die je steeds meer hoorde. Niet te weten dat het niet meer zou worden dan alleen dat.

Warm hart

Zo halverwege de eerste lockdown, waren de ondernemers zich al aan het voorbereiden tot de hernieuwde opening. Je hoorde allerlei ideeën rondgaan over uitbreiding van terrassen, afhaalmogelijkheden, bezorgservice en drive-in. De Gemeente Ede was zeer meegaand met alle ingebrachte ideeën en heeft dan ook alle medewerking verleend met de tijdelijke vergunningen. Ook de leveranciers van zowel, bier, food en ook banken en energiebedrijven hadden diverse oplossingen aangedragen voor uitstel en omwisselingen. Wat een goed gevoel was dat dat ze zich om ons allemaal bekommerde! Maar de financiële situatie werd er natuurlijk niet beter op. Alle andere vaste kosten liepen natuurlijk allemaal gewoon door en de maand blijft maar 30 dagen houden en dan stonden de rekeningen alweer klaar.

Genieten met mate

Toen was het zover, de heropening van de horeca 1 juni 2020 om 12.00 uur. Wat waren we blij en verrast hoeveel gasten ons weer wisten te vinden. Zelfs met alle regels die er gesteld werden zoals 1,50 meter en het triagegesprek. We waren allemaal weer blij dat we weer konden doen waar we goed in zijn. Wekenlang mooi weer, volle terrassen en blije ondernemers. Ondanks alle beperkingen ging het prima. We waren eigenlijk allemaal weer bezig met geld terugverdienen. Maar in je achterhoofd waren we ook nog steeds bezig met die onbetaalde rekeningen waar corona voor had gezorgd. Allemaal nieuwe ideeën werden ontwikkeld en uitgevoerd: foodtrucks voor afhaal voor de deur en drive-thru bruiloften werden gehalveerd met korte kleine recepties. Maar de geluiden vanuit Den Haag gaven een steeds slechter beeld en de zorgen begonnen we terug te komen.

Het stormt opnieuw op zee

Woensdag 14 oktober 2020 was weer een zwarte dag voor de Horeca. Weer moest “onze” horeca sluiten, waarom was de vraag? Onze branche was niet de besmettingshaard waar iedereen het over had. Wij hadden alles tot in de puntjes verzorgd zoals schermen tussen de tafels, afstand controle, hygiënische middelen en reserveringen. Alles klopte en toch werden we afgeschilderd als het slechtste jongetje van de klas. Waarom mochten de hotels wel openblijven, hier kon je gewoon lekker uit eten en “kreeg” je de overnachting erbij. Nee, dit riep rare verhalen op en een aantal weken later moesten ook de restaurants in hotels dicht. De aankondiging van de tweede lockdown voelde als een keiharde dreun voor onze branche die nog lang niet hersteld was van de eerste harde klap. Alle ondernemers die ik spreek herkennen dit ook. Alles was anders als bij de eerste lockdown. Nu waren er geen brouwers, leveranciers of banken die hulp gelijk aanboden. Nee erger zelfs nog, totaal geen enkele reactie of interesse van hun kant. Wij, ondernemers, stonden er helemaal alleen voor. We moesten onze eigen boontjes doppen in een periode die eigenlijk top had moeten zijn. Herfstvakantie in het vooruitzicht, alle feestdagen noem maar op. NIETS maar ook echt NIETS hebben we kunnen vieren. Dus ook nu weer moesten we weer met nieuwe ideeën komen om er met de feestdagen toch nog iets van te kunnen maken.

Opzoek naar de stip

Het lijkt erop dat ook het eerste kwartaal van 2021 nog geen enkel perspectief geeft op heropening van de horeca. Ondernemers zijn echt op zoek naar de STIP op de horizon waar we ons op kunnen richten om als doel te stellen voor de heropening. Je moet dit als target zien om positief te kunnen zijn als we weer open mogen.

Na de laatste persconferentie van 12 januari 2021 gaan nog weer een verlenging aan voor minimaal drie weken. Vaccineren moet echt met een razend tempo gaan gebeuren anders is het leed niet te overzien. Het eerste kwartaal is nooit een topperiode in onze branche.

Horeca 3.0

De nieuwe horeca 3.0 gaat een nieuwe identiteit aannemen. Feesten en partijen met grootte groepen van meer dan 200 personen zal nog een lang op zich laten wachten. Ondernemers in deze groep, zoals zaaleigenaren en discotheken zullen hun bedrijfsvoering anders moeten gaan inrichten en focussen op nieuwe doelgroepen, kleinschaligheid en exclusiviteit.

Bezorgen heeft een totaal nieuwe invulling gekregen. Voorheen alleen met snelle scooters en bezorgers met oranje jassen. Nu heeft ieder restaurant een bezorgservice: snel, compleet en vooral top geregeld. Natuurlijk had iedereen opstartmoeilijkheden hiermee maar alles is inmiddels op zijn plek gevallen en heeft ieder restaurant het goed ingericht.

Ook zie je dat gasten de tuin hebben verbouwd in de coronatijd en het zo ingericht hebben dat ‘thuiseten’ ook als uiteten wordt ervaren met vrienden in de tuin. Dus ‘thuis uiteten’ wordt het nieuwe uiteten! Het bezorgen zal niet meer verdwijnen uit de horeca.

Laten we hopen dat, zodra het weer kan, we massaal naar de mooie horecazaken kunnen en de trotse horecaondernemer weer persoonlijk mogen horen praten over het meest fantastische vak!

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws.