Gele jongens van Edese bodem

Door: Pieter Vink

Echte Hollandse jongens zijn de bananen van Neder Banaan en ze worden geteeld op Edes grondgebied. Dat is bijzonder want Nederland is geen land waar normaal bananen geteeld worden. Pieter Vink van Neder Banaan vertelt waarom hij dit avontuur is gestart. 

Als we de kas binnen stappen is het heerlijk warm. Er staan zo’n 100 groene bananenplanten. Sommige reiken bijna tot het glazenplafon en zijn zo’n meter of 5 hoog. Op het eerste oog verschillen de planten weinig van elkaar, maar als je dichterbij komt zie je dat er vier rassen geteeld worden. “We eten per persoon zo’n 100 bananen per jaar en dat is eigenlijk altijd een Cavendish-banaan. Dit is het enige ras wat je terugvindt in de supermarkt. Omdat het maar een soort is, maakt dat het ras ook meteen kwetsbaar” vertelt Pieter. “Bij Neder Banaan wordt de Cavendish geteeld en daarnaast ook andere rassen zoals de Gros Michiel, de bakbanaan en de bierbanaan. “Met deze rassen zijn we nu aan het experimenteren geslagen, zodat we uiteindelijk meer diversiteit onder deze vrucht krijgen.”

“De banaan heeft een hoog knuffelgehalte. Het is wereldwijd de meest gegeten fruitsoort.”

Gouden schil

Pieter Vink van de Nedergroep is bij het bananenproject betrokken geraakt toen de eerste oogst van de bananen af kwam. Wat doe je met alle bananen? Pieter wist er wel raad mee. “Ik ken natuurlijk door de organisatie Boerenhart veel mensen en daardoor kon ik ze in de regio snel aan de man brengen” vertelt Pieter enthousiast. “De meeste bananen worden gebruik in sappen of brood en zelfs bier. Met de 100 planten kunnen we niet concurreren met de supermarktbananen. De prijzen zijn toch een stuk hoger van deze bananen, omdat we op kleine schaal kweken en doordat we de kas moeten verwarmen. Maar het is ook helemaal niet de bedoeling om er een supermarktbanaan van te maken, want het onderzoek is het belangrijkste doel. Toch is het leuk om te ontdekken hoe we de omstandigheden van de bananenplant zo kunnen maken dat er veel bananen af komen. Nu komt er ongeveer 25 kilo bananen van één plant af. We gaan eens kijken of we dit kunnen verbeteren” vertelt Pieter.

Kokos redt de banaan

De belangrijkste reden waarom juist hier in Nederland een bananenkas staat, heeft te maken met het onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR). Er zit een schimmel in de grond die volledige bananenplantages ruïneren. De vraag is; kunnen we deze schimmel uitroeien als we kweken op kokosgrond? Zoals het er nu uitziet, blijkt dat zo te zijn! Deze veelbelovende kennis wordt gedeeld met de boeren in Zuid- en Midden-Amerika zodat zij ook de voordelen ervan kunnen plukken. Pieter is het meest trots op dat het eigenlijk een uit de hand gelopen onderzoek is. Het begon als een publiciteitsstunt van de WUR en samen zetten ze nu de kas voort. “Het is niet te stoppen, we krijgen zoveel publiciteit. Dat zet Neder Banaan, Ede en de WUR goed op de kaart. Onderzoek en innovatie komt hier nu samen, dat is prachtig”.

Gaan met die banaan

Naast de Neder Banaan is Pieter ook nog steeds betrokken bij Boerenhart en PuurDichtbij hier zet hij zich in om meer producten op eigen bodem te verbouwen en verkopen. Dat is geen luxeartikel, maar een gewoon keihard nodig. “Ons huidige voedselsysteem is hier nog niet op ingericht. Een goed voorbeeld is vlees. Heel veel vlees gaat naar het buitenland toe en wij eten weer veel vlees wat uit het buitenland komt. Dat moet anders, ook als je kijkt naar de kant van de verspilling” vindt Pieter. Hij heeft 7 jaar geleden bij de Rabobank als marketeer gewerkt en kwam zo voor het eerst in aanraking met agrarische wereld. “Ik ben er ingerold en voedsel is zo’n interessant onderwerp dat ik mij meteen thuis voel. Het verbindt mensen en iedereen heeft het nodig. Er valt nog genoeg te doen in de toekomst en daar gaat mijn hart sneller van kloppen.”

 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws.