Van kokos naar krekels

Door: Koos van Hamersveld

De ondernemersogen van Koos van Hamersveld zien overal kansen. Een jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf wat kokostabletten maakte. Sinds afgelopen mei is hij de Dutch Cricketfarm gestart, een krekelboerderij in Barneveld. Koos zit middenin zijn ontdekkingsreis in deze nieuwe markt en doet een boekje open over zijn ervaringen.

Het is een bijzonder verhaal hoe Koos van kokostabletten naar krekels is gegaan. Zijn vorige bedrijf waar hij kokostabletten maakte, onder andere voor de moestuintjes van Albert Heijn, had hij verkocht. Het hele bedrijf was nog bruin van de kokos en moest na de verkoop grondig schoon gemaakt worden. Een schoonmaker bracht hem op het idee. “Ik had wel wat ideeën over wat ik daarna zou gaan doen. Die ideeën verzamelde ik in een map maar hét idee zat er nog niet bij. Tot ik aan tafel zat in de pauze met de schoonmaker die het hele bedrijf kokos-vrij moest maken. Hij liet mij een artikel lezen over dat er miljoenen werden geïnvesteerd in de insectenwereld. Ik zag meteen een kans, dit is de toekomst!”

“Voor wie afwacht, komt alles steeds te laat.”

Koos is in contact gekomen met het bedrijf EntoCube Finland (krekelexperts) en samen zijn ze gaan kijken bij een proefboerderij in Finland. Daarna was Koos helemaal om: “Dit voelt goed. Je hebt 200 keer minder ruimte nodig voor de dieren in verhouding met koeien. De eiwittransitie is een belangrijk onderwerp komende tijd en het is vrij nieuw in Nederland. Deze componenten maken het interessant voor mij. Want voor wie afwacht, komt alles steeds te laat. Dat geldt ook voor deze sector, daar moet je nu bij zijn. Straks hobbel je er weer achter aan.”

Al dat gespring

Koos wilde eerst starten met meelwormen maar is toch voor de krekels gegaan. “Ik dacht bij krekels aan al dat gespring maar dat valt reuze mee. De dieren zitten namelijk in een gesloten systeem. Het is de gewone huiskrekel, die zie je overal in de tuin zitten. Voordat de eerste krekels kwamen heb ik toch even wat foto’s genomen van de krekels die rondom het bedrijf zitten. Vooral om ongeruste buren te laten zien dat de krekels nu al overal zitten en onze beestjes dus niet ontsnapt zijn. Gelukkig heb ik de foto’s niet nodig gehad, ze vinden het super interessant.”

Van brood tot proteïneshakes

Op de Dutch Cricketfarm zijn ze nu aan het bouwen van een populatie krekels. Dat begint met de moederdieren die na 6 weken eieren gaan leggen. Uit deze eieren komen kleine krekels, deze worden pinheads genoemd. De pinheads gaan van de kraamkamer, naar de opfokbak en worden tot slot ingevroren in de oogstruimte. Dit hele proces duurt zo’n 50 dagen. De eerste oogst verwacht Koos in januari 2021. De bevroren krekels worden vermalen tot meel wat in verschillende producten zit zoals mueslirepen, brood, pasta, pannenkoekenmeel en proteïneshakes. Veel sporters zijn er blij mee omdat het zo voedingsrijk is. Of Koos zelf vaak krekels eet? “Dat valt nog mee, ik vind de smaak van geroosterde krekels op walnoten lijken, prima te doen. Zodra de krekelmeel in producten verwerkt zit, proef je niets meer van de krekels maar is het wel heel gezond” zegt hij lachend.

Kip of ei?

Vraag en aanbod moet in balans zijn, dat is een zoektocht voor de ondernemer. Het is ook de reden dat Koos een coöperatie wil starten. “Het is vaak het kip en ei verhaal. Een klant wil eerst dat je een bepaalde hoeveelheid al produceert, voordat ze klant willen worden. Terwijl ik pas ga produceren als het afgenomen wordt, anders loop ik veel risico. Dat was een lastig vraagstuk maar ik heb inmiddels de oplossing. Ik wil een coöperatie starten met meerdere producenten. Zo kunnen we allemaal een deel produceren en toch leveren aan grote klanten. Ook kunnen we kennis met elkaar delen in deze nieuwe markt, dat is heel hard nodig. Wij zijn bijvoorbeeld gestart met het automatische gesloten kweeksysteem van EntoCube omdat je hiermee het ideale leefklimaat voor de krekels kan regelen: lucht, water, temperatuur, vochtigheid en voeding. En als er een ziekte in een krekelbak is, is niet gelijk de hele populatie besmet wordt. Mijn zoon, Roland, is elke dag bezig met de technische installatie van de bakken om ze optimaal af te stellen, dat is essentieel voor de groei. Deze kennis heeft hij nu al gedeeld met nieuwe kwekers waar hij de installatie van de bakken doet. Dat is prachtig. En zo helpt Wicha Benus, de kennismakelaar eiwittransitie, mij weer op weg met contacten in deze nieuwe wereld en komen we allemaal verder.”

“Wie met beide benen op de grond blijft, komt geen stap verder.”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Toen Koos 20 jaar geleden begon met de kokostabletten, was het ook een nieuwe markt in Nederland. Hij heeft jarenlang keihard gewerkt en dat was met vallen en opstaan. In 2013 was het bedrijf zelfs failliet, hij had te veel hooi op zijn vork genomen. Tot diep in de nacht vrat Koos zich in met informatie en zo kon hij toch een doorstart maken. Vijf jaar later verkoopt hij het hele bedrijf met winst. “Pech en succes zitten zo dicht bij elkaar. Nu neem ik weer een nieuw risico met de krekels, dat maakt het ondernemen zo leuk. Mijn plan is om dit nog zo’n jaar of vijf tot tien te doen en dan het bedrijf ook te verkopen. Ik wil dan met pensioen maar als ik nog een leuk idee ergens hoor, kan ik dat niet beloven”.

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws.