Vliegende ogen over je tomaten

Door: Frans-Peter Dechering

Ze vliegen met drones over en door gewassen in tuinbouwkassen. De ogen van de drones bekijken alle plantjes en halen informatie op. Dat doen de drones van Corvus Drones. Waarom ze dit doen? Frans-Peter Dechering neemt ons in vogelvlucht mee in zijn droom- en dronewereld. 

Geen glazenbol meer

In de potplanten- en vruchtgroentenwereld is de plantgroei een lastig te voorspellen proces. Frans-Peter vertelt: “Iets minder licht en zon en hop de groei is minder. Dat heeft grote gevolgen voor de oogst. Een ondernemer maakt vaak van tevoren afspraken over dat hij bijvoorbeeld 10 vrachtwagens tomaten levert. Als het er toch maar 9 blijken te zijn, dan moet hij tomaten bijkopen en dat is prijzig. Het kan maar zo tonnen euro’s schelen per oogst.” Voorspellen is dus essentieel voor ondernemers. Corvus Drones speelt hierop in door drones te laten vliegen door de plantkassen. De drones tellen het aantal kiemplanten en geven deze data door aan slimme software. De ondernemer kan zo zien dat er bijvoorbeeld 87% planten kiemen. “Naast het kiemproces kunnen de drones nog veel meer in beeld brengen. Ze kunnen in de toekomst aangeven hoeveel kilogram tomaten ze die week verwachten en in welke kleurklasse dit zal zijn. Hoe specifieker de informatie, hoe beter de ondernemer het kan managen.”

“De data die de drones verzamelen kan maar zo tonnen euro’s besparen voor een ondernemer”.

Vluchtplan

In een kas vallen gps-signalen weg dus de drones navigeren op basis van zicht. “Er wordt een vluchtplan gemaakt: hier wil ik dat je start, daar wil ik dat je stopt en je moet over deze planten vliegen. Dat doet hij dan ook, mooi is technologie he?” lacht Frans-Peter.

Ready for take-off

Corvus Drones zit in de laatste fase van het testen van de drones en de technologie. De laatste 5% kost vaak de meeste moeite volgens Frans-Peter. “Het gaat om de laatste finesse, je wilt niet dat de drone een bocht net een centimeter groter neemt dan je inplant. Hij moet exact vliegen. We zijn er bijna, de eerste drones gaan in december dit jaar echt volledig automatisch vliegen in de kassen.”

In de laatste fase komen er veel zaken op de ondernemer af. “Alle keuzes die we nu maken, zijn toekomst gericht. Zo richten we al een CRM-pakket in, nu is dat voor één klant maar straks voor velen. Dat brengt mij meteen op een andere uitdaging. We moeten het product goed in de markt zetten en nieuwe klanten vinden. Dat is nu een actueel en een uitdagend item” zegt Frans-Peter.

“Voor elke kas in de wereld kunnen we zoveel betekenen. Door mijn enthousiasme wil ik bijna bij elke kas stoppen als ik er toevallig langs rij en het verhaal van Corvus Drones vertellen.”

Mancave

Het bedrijf is twee jaar geleden gestart door Gerhold ten Voorde via het StartLife programma in Wageningen. Voor dit traject moest hij op zoek naar een commerciële co-founder. Via het netwerk hebben Gerhold en Frans-Peter elkaar gevonden. Beide heren hebben een fascinatie voor digitalisering en de agrarische sector en dat matcht. Het kantoor staat vol met drones en technische apparatuur, daardoor grapt Frans-Peter dat het voor hem een ideale mancave is. Ze zijn gevestigd in Roots Innovatie Hub van het World Food Center in Ede. Ze zijn er samen met Track32 naar toe verhuist omdat ze heel close samenwerken. Frans-Peter: “We voelen ons thuis tussen alle startups en het is lekker in het groen. Je zit in dezelfde situatie als de andere ondernemers en dat verbindt!”

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws.