Door: Ernst Breel
Een sappige varkenshaas, biefstuk of een visfilet maar dan vegetarisch. Dat kan met de nieuwe shear cell-technologie van Ernst Breel van Rival Foods. Een echte innovatie op dit gebied. Het mondgevoel is namelijk hetzelfde als bij dierlijke consumptie, het heeft een vezelachtige structuur en is net zo sappig. Het water loopt ons al in de mond, daar willen we meer over weten!
De ondernemers Birgit Dekkers en Ernst Breel wonnen afgelopen november de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020 waar ze ‘duurzame dwarsdenkers’ werden genoemd. Dat zijn ondernemers met een gezonde dosis eigenwijsheid die de wereld beter achter laten met impactvolle innovaties. Prachtige woorden voor dit jonge bedrijf. Ernst vertelt: “We zijn gekozen uit 300 geselecteerde bedrijven, dat is al een schouderklopje waard. Dat we ook nog eens winnen, is helemaal geweldig”.
“Dit is anders dan de huidige vleesvervangers die je vooral opwarmt.”
Birgit heeft haar promotieonderzoek gedaan naar de shear cell-technologie. Aan het eind van haar onderzoek was ze zelf zo enthousiast over deze technologie dat ze allerlei kansen zag. Via een database van het Good Food Instutituut vonden Birgit en Ernst elkaar. Er was meteen een klik tussen de twee met als resultaat dat in juli 2019 Rival Foods is opgericht. Vanaf toen begon het avontuur voor ze. Ernst vertelt: “Als startup loop je vaak tegen dingen aan die je niet van tevoren had verwacht. De shear cell-technologie die we gebruiken is heel innovatief dus alles moet bedacht worden en getest. Hoe zorg je dat deze technologie ook goed in de machines komen te staan zodat er ook producten uitkomen die je wilt? Dat zijn leuke hersenkrakers voor ons.”
Rival Foods richt zich nu op de chefs uit de horeca. “We dagen foodprofessionals uit om lekkere gerechten te maken. Dat kan lijken op vlees, vis of kip. Je kunt het net zo bereiden als dat je spierproducten zou bakken, stomen of grillen. Het spettert in de pan en je kunt het kruiden. Het blijft wel een ingrediënt, de chef moet er zelf wat lekkers van maken. Het geeft een chef veel meer opties voor vegetarische gerechten dan ze nu hebben. Vroeger kon je een andere variant van een kikkerburger maken maar spierproducten namaken, dat kon nog niet. Dat zorgt dat ook chefs uit traditionele horeca makkelijk aansluiting vinden.”
De droom van Ernst is dat de producten uiteindelijk in de supermarkt komen te liggen. “Dat is toch fantastisch, dan loop je in de supermarkt en zie je jouw product. Dat ontroert mij omdat ik een passie heb voor de natuur en technologie. In dit product komt het allemaal samen” zegt Ernst trots. Ook hebben ze internationale ambities, zo is de website volledig in het Engels. Ernst: “Ik hoop dat de technologie wereldwijd gebruikt gaat worden. De plantbased wereld is nu nog vrij klein maar groeit heel hard. Elke dag werken we met tien man om meer bekendheid te krijgen.”
Rival Foods kun je vinden in Roots Innovatie Hub van het World Food Center in Ede. Daar zitten ze samen met nog zo’n 19 startups. “Het World Food Center brengt veel exposure, daar kunnen we op meeliften. Ook werken we samen met de startups in het pand. Vooral praktische dingen zoals ‘welke accountant hebt jij’ delen we met elkaar. Het geeft ons nu de mogelijkheid om veel m2 tegen een lage huurprijs te huren, ideaal voor een starter”.
Ernst is heel benieuwd naar de ondernemers achter Corvus Drones en geeft het estafette stokje door aan Frans-Peter Dechering. Lees hier alles over deze innovatieve drones!
Vond je dit artikel interessant? Lees ook:
Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws.