Liefde is.. koeien, robots en een nieuwe trui!

Door: Lisette de Jong

Toen ik een klein meisje was, heb ik vele zomers doorgebracht op de boerderij. Mijn vader had zijn eigen bedrijf in evenementen en horeca. Daardoor was er geen tijd voor vakantie. Dus daar ging ik op m’n fietsje vanuit Rhenen naar de Betuwe, waar diverse ooms en tantes boerderijen hadden. Als vroege vogel vond ik het heerlijk om voor dag en dauw op te staan om mee de koeien te melken, de dieren te voeren en door de stallen te darren. De boerderij was de ultieme plek om hutten te bouwen en urenlang buiten te zijn.

Toen ik wat ouder werd, wilde ik extra bijverdienen. En daar ging ik weer richting de Betuwe om fruit te gaan plukken. Daar zat ik dan in mijn vakantie tussen de heerlijk geurende aardbeien en bessen. Per doosje kreeg ik uitbetaald, dus het werd een sport om elke dag meer en meer doosjes te vullen. Aan het eind van de vakantie, als mijn vriendinnetjes terugkwamen, had ik net zoals zij een lekker kleurtje en daarnaast zelfs een goed gevuld portemonneetje.

Weer een koe

Voor een boer gaat het leven op de boerderij altijd door. Je leeft met de natuur zoals boer Herman Pieter Prangsma in zijn verhaal vertelt. Wat ik zo mooi vind aan zijn verhaal is dat je ogenschijnlijk gewone velden met gewassen ziet en oerdegelijke koeien ziet lopen. Toch schuilt achter de staldeuren van boerderij Ginkel een bijzondere visie. Ik leerde over niet-kerende grondbewerking en circulair boeren. Voordat ik met Herman Pieter aan tafel ging had ik er nog nooit over gehoord. Voor NEON was ik op zoek naar een landbouwer uit de regio. En toen ik op een ochtend met m’n hond op het klompenpad op de hei aan het wandelen was, trof ik daar vader Prangsma. Hij inspecteerde de velden en ik vroeg hem of ik hem daarover mocht interviewen. Zo kwam het dat ik uiteindelijk met zijn zoon aan tafel kwam, niet wetende dat alles in het teken stond van de Kreelse Koe. Toch weer een verhaal over vee, maar ditmaal weer een met een hele bijzondere insteek.

Trui breien

Wellicht is het binnenkort wel mogelijk voor de boeren om ook een aantal weekjes bouwvak te nemen. Een robot die al het werk voor je doet, terwijl jij lekker vanaf het strand checkt of het goed gaat. Codian Robotics uit Ede ontwikkelde onlangs al een asperge- & sla robot die de gewassen plukt. Ariane van Codian vertelde dat de foodindustrie nog maar aan het begin staat van alles wat er mogelijk is. Als top drie marktleider van pick & place robots houden ze van simpele oplossingen met een groots effect. Wat er nu al kan is werkelijk gaaf te noemen en dat allemaal vanuit Ede. Het is goed om hardop te dromen en niet een trui te breien pas als het winter wordt. Dat is de tip die ze aan de voedingsindustrie meegeeft. Want als je in de toekomst (nog steeds) voorop wilt lopen, moet je vandaag al beginnen.

Rollercoaster

Heel eerlijk gezegd, als de zon schijnt denk ik nog niet één twee drie aan een nieuwe trui. Maar als het weer ineens onverwacht omslaat, moet je in staat zijn je snel aan te passen. Dit overkwam Edwin van den Oever en Esther Werkman, ofwel Ed & Es van EDES Proeflokaal. Nog geen 8 maanden waren ze aan de slag met hun prachtige nieuwe horecaconcept en de storm raasde Nederland binnen. Ze turnden hun zaak om in een traiteur on demand, compleet met beleving. Van kaarsen tot bloemen en challenges die de mensen in beweging brachten. Alle gerechten met liefde gemaakt, uiteraard met lokale producten of met een bijzonder verhaal. Een rollercoaster was het, ze maakten vele uren en creëerden fans voor het leven. Wanneer ze mij hun reis vertellen, dan kan ik maar een ding denken… wat een powerkoppel is dit! Heel even gaan ze op vakantie om op adem te komen en met alle inzichten er ervaring op zak nieuwe plannen te bedenken.

Op vakantie

Ook voor NEON breekt er een tijd aan van vakantie en wij zijn ons alweer even aan het bezinnen op nieuwe plannen. We hebben de afgelopen tijd vele mooie verhalen mogen delen van foodondernemers. Ieder zo verschillend en allemaal met een grote passie voor het vak. Eén ding staat vast, de verhalen blijven we vertellen. Of het nu is online of met elkaar. En eerlijk gezegd, is dat laatste natuurlijk het mooiste wat er is. Het gaat om de verbinding die je maakt met elkaar en de inspiratie die je opdoet als je andere ondernemers hoort spreken. We zijn al bezig achter de schermen met nieuwe bijeenkomsten te plannen. Wel in een nieuwe vorm, waarbij we net als in de verhalen van NEON Online een kijkje achter de schermen krijgen. Wil je hiervan ook niets missen, zorg dan dat je op de mailinglijst komt.

Voor nu wens ik jullie een prachtige zomervakantie toe. Geniet van de mooie dingen in het leven en laadt de batterij weer op, zodat je er straks weer vol tegenaan kunt. Of je nu ‘gewoon’ aan het werk bent of je fijn van een vakantie aan het genieten bent.

Adios amigos (om maar even in goed Nederlands af te sluiten 😉 en tot snel!

Lisette de Jong
Moderator NEON
Eigenaar Youngwise

Namens Gemeente Ede

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws