Van postbode naar poelier en van fabrieksarbeid tot jonge mannen op het bord!

Door: Lisette de Jong

Daar waar de één door de crisis ineens stuit op een succes en in een razend tempo zijn new born concept ziet groeien tot franchiseorganisatie en de ander die een gestage verkenningstocht houdt binnen de gevestigde orde waar de vrouw de scepter zwaait. En een onderneming met een 65 jaar lange staat van dienst, maar die altijd vernieuwend en innovatief blijft.

Twee mogelijkheden: gas geven of nóg meer gas geven

Bij het eerste voorbeeld heb ik het over Henk van Keulen van Onbeschaft, die vorig jaar winnaar werd van Business Event Ede. Als markante cateraar bereidde hij puur en eerlijk festival food vanuit de schaftkeet en op cementmolens, die hij ombouwde tot bbq’s. De crisis was op weg om zijn bedrijf hard te raken. Maar wie Henk een beetje kent, weet dat hij geen minuut stil zit en zo startte hij de DINERfabriek. Het succes vloog hem letterlijk om de oren. Hoewel hij met zijn DINERfabriek nog in de opstartfase zit, moet hij ook vooruitkijken en grote stappen nemen.

Stoere jonge mannen op de Nederlandse borden

Hoewel er in het nieuws nog vaak wordt gesproken dat mannen nog steeds businesswereld bestieren, zijn in Agrowereld de dames leading. Ik sprak met Jantine van de Kraats van BoerenBok en zij is een pionier als het gaat om de waarde van mannendieren op de kaart te zetten. Zij verzet zich tegen het feit dat het mannenvlees wordt gezien als bijproduct en vanuit deze overtuiging is zij haar ontdekkingstocht gestart met BoerenBok. Als vrouwelijke ondernemer met een missie in de Agro Food valt zij op en is haar verhaal echt inspirerend te noemen.

Wat we in het klein kunnen, kunnen we ook in het groot

Het lijkt zomaar een grote stap om van postbode naar poelier te gaan. Toch markeert dit verhaal de start van W&G Brinkhorst. Tijdens mijn bezoek aan het bedrijf keek ik m’n ogen uit. De prachtige hoeveelheid innovatieve machines en ovens in combinatie met een grote groep gedreven mensen, die dagelijks de mega productenrange bereiden. In gesprek met Wilco Brinkhorst ontdekte ik een gedreven ondernemer die met een frisse geest blijft doorbouwen aan het prachtbedrijf. Met liefde voor het product en ondernemerschap in het DNA weet hij de positie van marktleider aan te nemen in ons land. Elke dag bouwt hij verder aan de toekomst die met haar 65 jaar wat hem betreft nog jong is. Er ligt nog veel meer in het verschiet.

Ondernemen is topsport

Stuk voor stuk bedrijven deze ondernemers topsport. Net zoals bij de Olympische Spelen heeft ieder zijn discipline en wil daarin uitblinken. Terwijl ik deze brug maak, realiseer ik me ineens dat de Spelen eigenlijk nu in deze periode zouden plaatsvinden. Hoe anders het kan gaan met de topsporters die helemaal klaar waren om voor goud te gaan. Even terugschakelen of juist opschalen, koersen op links wanneer rechts niet werkt en je backhand inzetten als dat je sterkste punt is. De snelste tijd of de hoogste score, alles draait om de cijfers. Net als in de economie. Het lijkt erop dat we economisch geen eremetaal gaan halen dit jaar. In deze editie is Gerben Dijksterhuis van de Rabobank de verslaggever van de wedstrijd die we voeren. Hij geeft zijn deskundige analyse op deze wedstrijd die we als Foodregio spelen tegen de crisis. Dit doet hij door het oog van een sportman, waardoor de paralellen treffend zijn.

Teamwork

Goud haal je nooit in je eentje. Want om de topsporter heen staat een heel team van specialisten die zorgen dat het beste resultaat gehaald kan worden. Deze parallel zie ik steeds weer in ieder gesprek met de NEON Food Ondernemers. Ik ben jullie supporter, zeg maar de uitbundige oranjefan die op de tribune zit van het Olympisch Stadion. Ik ben fan en leef mee met elke wedstrijd. Hoewel meedoen belangrijker is dan winnen, is een gouden medaille een ware kroon op het harde werken. De Spelen worden volgend jaar ingehaald, maar ik hoop dat onze NEON Food Ondernemers al veel eerder zullen pieken en goud in de wacht slepen.

Lisette de Jong
Moderator NEON
Eigenaar Youngwise

Namens Gemeente Ede

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws