Door: Sebastian de Groot
Van je hobby je werk maken. Een droom voor velen, maar jonge ondernemers Sebastian de Groot en Alessia Capurso timmeren hard aan de weg om dit te realiseren. Hun kantoorbanen maakten plaats voor groene vingers met de oprichting van Urban Funghi: lokaal geteelde heerlijke oesterzwammen vers geleverd aan lokale winkels, restaurants en consumenten.
Het stel produceert grijze, gele en roze oesterzwammen op strobalen, vanuit een zelf ingerichte kweekruimte in het Roots Innovation Hub in Ede. Sebastian: “De oesterzwam is wereldwijd de nummer twee onder de paddenstoelen, volgend op de champignon die veruit het meest gegeten wordt. Toch zijn oesterzwammen in Nederland nog redelijk onbekend en daar willen wij verandering in brengen. Ze zijn lekker, bevatten ontzettend veel eiwitten en dankzij hun structuur zijn ze de perfecte vleesvervanger.
“Gooi er wat kruiden op en het is net alsof je gyros of shoarma aan het eten bent.”
De oesterzwammen van Funghi liggen vers, binnen één dag na het oogsten, zo op je bord. Dan zijn ze het lekkerst! Een bijkomend voordeel van hun keuze om enkel lokaal te produceren en leveren. Sebastian: “Tegenwoordig reist eten de hele wereld over voordat het bij de consument terechtkomt, dat moet anders kunnen. Met Urban Funghi willen we een steentje bijdragen aan een meer duurzame voedselketen, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”
Het begon allemaal in de moestuin van Droevendaal, het duurzaam ingerichte studentencomplex waar het stel destijds woonde in Wageningen. De interesse voor agricultuur was er altijd al, met name bij Alessia. Ze groeide op in Rome en kwam voor haar master bos- en natuurbeheer naar Wageningen. Tot voor kort werkte ze als consultant en in haar vrije tijd was ze vrijwilliger bij een tuinbouwbedrijf. Dat laatste beviel haar zo goed dat ze besloot van voedsel verbouwen haar werk te willen maken. Ze bestelde online een oesterzwammensubstraat en ging aan de slag. Al snel kregen studenten om haar heen interesse in deze exotische paddenstoelensoort en zo kwam er steeds meer vraag naar. Sebastian vertelt: “Opschalen naar grotere productie op een stuk land is in Nederland niet zomaar even mogelijk. We gingen ons verdiepen in andere mogelijkheden en ontdekten dat binnen kweken eigenlijk veel duurzamer is dan op het land, bijvoorbeeld in verlaten gebouwen.”
Het toeval wil dat er op het terrein van hun studentencomplex een verlaten caravan staat die voorheen als kippenhok diende. Met toestemming van de complexbeheerder bouwt Sebastian deze om tot kweekruimte. Alle meubels eruit, afdekken met plasticfolie tegen sporen van buitenaf en een ventilatiesysteem inbouwen. Een klusje dat Sebastian wel ligt. Als meubelmaker van beroep houdt hij van bouwen en out of the box denken. Zo kwam ook het idee voor kweek op strobalen. Sebastian vertelt: “In de natuur groeien oesterzwammen in boomstronken, met strobalen kun je eenzelfde proces nabootsen. Alessia is zich gaan inlezen, volgde online een cursus en is het vervolgens gewoon gaan proberen. Zij is echt de drijvende kracht achter Urban Funghi. Ik ondersteun haar vooral met het nodige bouwwerk en een stukje ondernemerschap, maar blijf daarnaast ook ander werk doen.”
“Gaandeweg leren we ontzettend veel, ik voel me weer als een kind op ontdekkingsreis”
Urban Funghi groeit hard. Intussen heeft de caravan plaatsgemaakt voor een grotere kweekruimte in Roots Innovation Hub. In december produceerden ze hier de eerste oesterzwammen en vanaf januari dit jaar draaien ze al quitte. Wekelijks verkopen Sebastian en Alessia zo’n 40 kg oesterzwammen, op de Wageningse Streekmarkt en online via hun website. Sebastian: “De Streekmarkt was vitaal voor ons. Daar kwamen we in contact met andere lokale voedselproducenten en -afnemers. Inmiddels verkopen we ook aan verschillende restaurants hier in de buurt.”
Met hulp van een team studenten aan Wageningen University & Research (WUR) onderzoeken ze nu hun mogelijkheden om zelf een substraat en voedingsbodem te ontwikkelen. Liefst van lokale reststromen, zoals koffiedik, biergraan of houtsnippers. Ze streven naar realisatie van een volledig lokale en circulaire voedselketen. “We willen het echt lokaal houden, dus opschalen is niet ons doel. We willen zorgen voor een geldig alternatief voor industriële productie. Als dat lukt zijn wij gelukkig.”
Vond je dit artikel interessant? Lees ook:
Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws