Vegans zijn net als windmolens: ze moeten niet te dichtbij komen

Door: Maaike de Reuver

De meeste mensen weten inmiddels wel dat het beter is voor mens, dier en planeet om minder dierlijke producten te eten, toch handelen ze er vaak nog niet naar. Sinds Food Inspiration hoofdredacteur Maaike de Reuver thuis is overgestapt op een veganistisch dieet merkt ze dat plantbased dan wel de trend is, maar lang niet overal de norm.

Teleurgesteld voelden ze zich. Tekortgedaan. Vrienden die laatst bij ons kwamen barbecueën. We hadden zo ons best gedaan om ze een smaakvolle burger te serveren. Maar stank voor dank. Al was hun teleurstelling niet zo zeer gebaseerd op onze moeite, maar meer op de burger zelf. Of, beter gezegd: op de vegetarische schijf die wij tussen het broodje hadden geduwd. Zelfs bedekt met een dikke laag saus en flink wat gekruide groenten konden deze vleesliefhebbende vrienden proeven dat hier iets aan de hand was. Dat het niet was zoals het in hun ogen hoort te zijn.

Want plantbased kan dan wel al jaren een trend zijn, in hun ogen en in de ogen van vele Nederlanders, is vlees eten nog steeds de norm; proef ik aan de hand van de vele opmerkingen die wij krijgen sinds we thuis zijn overgestapt op een plantaardig eetpatroon.

Vegan influencers zijn de bom

Toen we enthousiaste verhalen vertelden nadat we bij Triptyque gegeten hadden, het nieuwe restaurant van sterrenchef Niven Kunz die zijn menu baseert op groenten, ja, toen vonden ze ons cool. En vegan influencers zoals Beyoncé, Leonardo DiCaprio en Lewis Hamilton, die zijn ook cool. Maar wij als veganistische vrienden met plantaardige hamburgers van de barbecue, dat is niet tof. Het lijkt wel alsof vegans zoiets zijn als windmolens: het is goed dat ze er zijn, maar ze moeten niet te dichtbij komen. Duurzaamheid is goed, maar ‘not in my backyard’.

“Waarom zo radicaal cold turkey overstappen?”, krijgen wij vaak de vraag. “Geen vlees en vis meer eten, en ook geen boter, kaas en eieren meer, is dat niet een beetje overdreven? Waarom helemaal stoppen als je ook kunt minderen?”

52 kilo aan vlees per jaar te veel

Goeie vraag, maar slechte oplossing. Voor mij in ieder geval. Want minderen is mij nog nooit gelukt. Eén drankje op een borrel eindigt maar al te vaak in een flinke kater. Een handje chips resulteert meer dan eens in een lege zak en een sigaretje wordt altijd weer een heel pakje dat op moet. En als ik de cijfers moet geloven ben ik niet de enige die geen maat weet te houden… 55% van de Nederlanders zegt tegenwoordig flexitariër te zijn; tegelijkertijd eten we per persoon meer vlees dan ooit. 78 kilo per jaar om precies te zijn. Ongeveer drie keer zoveel als de aanbevolen hoeveelheid van 26 kilo.

Eten wat de pot schaft

Conclusie: we kiezen soms wel voor een dag zonder vlees, maar compenseren er vervolgens op andere dagen keihard op los. Omdat ik dat compensatiegedrag van mezelf ook maar al te goed ken, zat er wat mij betreft maar een ding op als ik omwille van mijzelf en het milieu echt iets wilde veranderen in mijn eetpatroon: helemaal stoppen met het eten van dierlijke producten..Thuis dan.

Buiten de deur eet ik wat de pot schaft en geniet ik daar volop van. Ik heb als het ware de windmolens in mijn eigen achtertuin toegelaten, maar geniet tegelijkertijd volop van het uitzicht bij anderen. Dus hoop ik nu elk weekend dat we door diezelfde vrienden worden uitgenodigd voor een goede all-meat-you-can-eat barbecue bij hen in de tuin… aldus Maaike de Reuver

Food Inspiration

Maaike de Reuver is hoofdredacteur bij Food Inspiration, het online en offline inspiratieplatform en trendbureau voor foodprofessionals. Maaike en haar team publiceren dagelijks artikelen, opiniestukken, trends, diepte-interviews, video’s, columns en fotoseries via de website: www.foodinspiration.nl. Volg Food Inspiration via social media of houd de website in de gaten voor je dagelijkse portie food inspiratie.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws