Dit zijn dé momenten om kansen te pakken en te groeien!

Door: Henk van Keulen

Vorig jaar schoof ik aan bij ondernemer Henk van Keulen om hem te vertellen dat hij met Foodtruck Onbeschaft genomineerd was als ondernemer van het jaar. We zaten bij ondernemerscentrum HNK, waar hij zijn kantoor had. De productiekeuken voor de catering bevond zich op dat moment in een omgebouwde garage naast zijn huis. Niet veel later won hij in de categorie ‘Jonge Ondernemer van het jaar’.

Reuzensprong

Ik kom aanrijden op de Hoorn in Ede en daar zie ik een pand met groot zijn naam op de gevel. Voor de deur talloze zwarte auto’s met daarop het logo van DINERfabriek. De altijd energieke Henk staat me vol enthousiasme al op te wachten en brandt gelijk los. “Al voordat ik winnaar werd van het Business Event, wist ik dat ik deze volgende stap moest nemen. Met Onbeschaft groeide ik zo snel en de keuken waarin ik begon werd te klein. Maar ik durfde niet. Ik dacht, Henk je moet deze stap nemen, maar hij was zo enorm groot. Uiteindelijk vond ik dit pand, de huurbaas dacht geweldig mee en durfde ik het aan.” vertelt Henk. Nadat we hebben rondgelopen in de geweldige ruime keuken, laat hij het magazijn zien en zegt: “Mijn oude keuken was 15% van deze ruimte.” Nu staat het alweer vol met zijn Green Eggs en de betonmolens die dienstdoen als barbecue. “Ik had dit pand op de groei gehuurd, maar ik denk alweer aan uitbreiden. We groeien zo fors op dit moment met de DINERfabriek, echt niet meer normaal”

“Er ging aan de ene kant een deur dicht en aan de andere kant ging er een sluis open”

In januari kreeg Henk de sleutel van zijn pand en is direct aan het verbouwen geslagen. “Ik had in januari en februari expres weinig klussen aangenomen, zodat ik me kon richten op het pand en om zo helemaal klaar te zijn voor het seizoen. Want dat zag er veelbelovend uit. Met Onbeschaft zouden we op alle grote evenementen aanwezig zijn. Denk aan Zwarte Cross, Circuit Zandvoort en vele andere grote namen; Henk zou er staan. En met 20.000 hamburgertjes per dag tikt dat lekker aan.” In maart waren we er klaar voor. Het spek was na de verbouwing wel een beetje van de botten. De agenda was voor 95% gevuld, dus Henk maakte zich geen enkele zorgen. Tot het moment dat de crisis in een klap roet in het eten gooide. “Daar sta je dan met de handen in het haar, ik was echt even uit het veld geslagen”.

“Er waren maar twee mogelijkheden: gas geven of nóg meer gas geven. Dat heb ik gedaan”

Toen Henk zich besefte dat de zakelijke markt voorlopig niet meer zijn werkterrein zou zijn, ging zijn blik richting de particulieren. De afgelopen jaren is Henk veel zichtbaar geweest in de regio met zijn foodtruck Onbeschaft. Of het nu was bij de Landgoedfairs, Wings of Freedom of bij Foodfestivals, overal creëerde hij fans. Ineens realiseerde Henk zich dat lekker festival food niet bezorgd werd. “Er zit niets tussen fastfood, pizza, patat, chinees of een chique afhaal-restaurantdiner. En mensen houden echt enorm van een goede eerlijke burger, pulled pork of vers gemaakte frites. Kijk maar om je heen, het is echt nergens anders dan op een festival te krijgen. Ik zag een gat in de markt en daar ben ik ingesprongen”, zegt Henk.

“Heel simpel, ik in de keuken en de buurvrouw fietsen. Na een uur konden we het al niet meer aan, de bestellingen vlogen ons om de oren.”

Gekkenhuis

Het idee was geboren, de DINERfabriek zag in no-time het levenslicht. De keuken stond er immers al blinkend bij en we konden aan de slag. “Mijn idee was om een dag voor de start even te proefdraaien. Dus ik vroeg de buurvrouw of ze me wilde helpen. Nou dat hebben we geweten. Ik stond in m’n eentje in de keuken en in een uur hadden we 40 bestellingen. De buurvrouw moest heel Ede door. Snel heb ik de webshop gesloten en vanaf dat moment wist ik één ding zeker, dit wordt groot. Maar ik heb wel een probleem nu. Dus ik heb alle registers opengetrokken. Alle koks die ik kende heb ik gebeld. Vrienden en familie gingen bezorgen en we waren er klaar voor. De volgende dag was het weer gekkenhuis. Het was heftig en waanzinnig gaaf tegelijk”.

“Inhalen is lastiger dan voor uit rennen. Ik zie geen concurrenten, alleen maar kansen.”

Elke week opschalen

Doordat de DINERfabriek zo hard groeide was Henk steeds weer aan het opschalen. “Je kunt niet rustig zitten om na te denken: wat is de volgende stap. De volgende stap was er steeds sneller dan alle verwachtingen die ik had, dus ik moest snel schakelen. Iedere week belde ik weer naar Erwin van Bochane om een nieuwe auto te bestellen. Hij dacht met me mee om de pieken in het weekend op te vangen met huurauto’s. Op een gegeven moment reden we met 9 DINERfabriek auto’s achter elkaar, ik keek in de achteruitkijkspiegel en voelde me voor het eerst trots. Ik had er al die tijd geen moment rust voor gehad om me te realiseren wat er allemaal was gebeurd. Ik heb die middag vrij genomen en voor het eerst gevierd wat ik had bereikt. Tijdens het business event zei een oud winnaar mij “de weg naar de top is mooier dan de top zelf, dus geniet en pas op jezelf”. Een wijze les, waar ik de afgelopen periode soms dagelijks aan heb gedacht”.

“Het is gaaf! De sneltrein rijdt, en ik wil alleen nog maar meer gas.”

Dreamteam

Elke dag is het topsport bedrijven, want er gaat een nieuwe wereld voor Henk open. “Omdat ik snel deze kans greep, had ik een voorsprong. Daarnaast viel ik op en lag de markt volledig open. Dit was het ultieme moment om je te onderscheiden en te groeien.” Dat hij tot deze prestaties kan komen is alleen omdat hij een supersterk team om zich heen heeft, vertelt hij. Mijn accountant is in deze tijden goud waard. Je moet je voorstellen dat ik zonder buffer een groei aan het financieren ben. Ja, dan moet je iemand hebben die er verstand van heeft en die je 100% vertrouwt”. Dat geldt ook voor Stefan – eigenaar van Veconet, het reclamebureau achter Onbeschaft en DINERfabriek. “Stefan is echt een maatje. Soms bel ik hem diep in de nacht om te sparren of gaan we er samen op uit met de fiets, om het hoofd weer leeg te maken. Goud waard!”. En dat geldt ook voor zijn personeel. “Bij mij werken alleen maar leuke jongens en meisjes. Ik wil dat ze lol hebben in hun werk en dat ze bij mij zijn omdat ze dat echt leuk vinden. Dat komt omdat werk voor mij een hobby is, geld verdienen is een bijzaak. Elke dag sta ik blij op, ik voel me dankbaar en enthousiast om weer 18 uur te knallen”.

The sky is the limit

Voor de energieke enthousiasteling Henk gaan de begrippen ‘dromen, durven, doen’ helemaal op. Zijn droom om dit jaar nog 5 vestigingen te openen en vervolgens de DINERfabriek te laten uitgroeien tot een franchiseorganisatie met een landelijke dekking, is al tot uitrol aan het komen. Na een paar weken kwamen namelijk al vragen uit Veenendaal of daar bezorgd werd. Toen hem een mooi pand werd aangeboden, ging het snel. Sinds half april werd vestiging Veenendaal geopend. Ook hier liep het direct storm. Zijn vaste kok bij Onbeschaft, Rens van Barneveld, is de franchisenemer van Veenendaal. “We zijn nu bezig met een vestiging in de regio Utrecht. Dus die doelstelling gaan we wel halen”. Per avond hebben we per vestiging ruim 100 bestellingen en dat komt neer op 2,5 couverts per bestelling. We hebben 9 auto’s en 5 fietsen rijden.” aldus Henk. Vol trots laat hij de nieuwste aanwinst zien. De hufterproof bestelfiets, waar geen lucht meer in de banden zit en waarop de remmen zitten van een motor. “Binnenkort rijden al onze bezorgers hier mee, uiteraard straks compleet met DINERfabriek signing. Alles moet wel kloppen natuurlijk.”

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws