De koningin onder de groenten

Door: Han te Ronde

Op de eeuwenoude Wageningse Eng staat een prachtige witte boerderij met rietenkap. Han te Ronde is één van de weinige boeren op het hoger gelegen deel van de Eng. Op ongeveer 10 hectare verspreid over de Eng, experimenteert hij met verschillende gewassen. Maar wat hij al 19 jaar teelt, zijn biologische witte en groene asperges. Met 75 jaar levenservaring kan Han enthousiast vertellen over de koningin onder de groenten.

Gretige aftrek

Het aspergeseizoen is eind april geopend en loopt tot de langste dag van het jaar, eind juni. Bij warm weer groeit een asperge wel vijf tot zeven centimeter per dag, dan moet Han en zijn team flink aan de bak om elke dag de asperges te steken. Gelukkig is er meestal voldoende afname voor de kraakverse asperges, het is een kwestie van komen en gaan op Oude Diedenweg 161. “De asperges die wij ’s ochtends steken, zijn ’s middags beschikbaar voor de verkoop. Als het aan het einde van de dag niet verkocht is, dan gaat het naar de Voedselbank in Wageningen. De asperges zijn wel langer houdbaar dan een dag maar ik wil zoveel mogelijk dagverse asperges aanbieden.”

Hoewel ze zaterdag vaak de vraag bij de verkoop op de boerderij groot is, geeft hij toch elke zaterdag asperges mee aan de vereniging Streekwaar voor de streekmarkt in Wageningen. Han vindt het belangrijk om de vereniging te steunen zodat zij een breed en lokaal assortiment kunnen aanbieden.Niet alleen particulieren genieten van zijn groenten, ook restaurants en winkels uit de omgeving weten de weg naar Han te vinden zoals Het Gesprek, Hotel de Wereld, Smaakpark en De Gieterij.

Het witte of groene goud

De aspergebedden liggen in strakke rijen opgemaakt. De ene rij heeft plastic erover heen en de andere rij niet. Zo zie je direct waar de witte asperges geteeld worden, namelijk onder het plastic. “Bij de witte asperges ligt er plastic overheen tegen het verkleuren van de zon. Als het kopje van de asperge boven de grond uitkomt en zonlicht krijgt, dan worden ze groen. Dat willen we niet met witte asperges. Het plastic heeft een zwarte en een witte kant. Met de zwarte kant boven wordt de aspergerug tijdens zonuren extra warm, met de witte kant boven blijft de rug wat koeler, zodat de asperges minder snel groeien. Het laatste bijkomende voordeel is dat er geen onkruid groeit onder het plastic” vertelt Han.

Han wil het liefst alles zo duurzaam mogelijk, het zou mooi zijn als het plastic vervangen kan worden voor iets anders. Studenten van de WUR doen een onderzoek naar het effect van het plasticgebruik in de aspergeteelt. Ze nemen monsters van de grond en gaan dit bestuderen op microplastics, van de zomer krijgt hij daar de uitslag van. Het plastic gaat overigens wel lang mee, hij gebruikt hetzelfde stukje plastic al 15 jaar voor de asperges. Zonder plastic oogsten is een optie, maar dan wordt de groente weer duurder. De prijzen zijn nu nog wel iets hoger dan de gemiddelde groente, maar dan wordt het weer echt het witte goud.

Experimenteren

Dat Han het interessant vindt om te experimenteren, blijkt wel aan alle gewassen die hij teelt. Hij is begonnen met graan maar om het landschap wat aansprekender te maken heeft hij daarom de overstap gemaakt naar brouwgerst. Van deze gerstkorrel wordt bier gebrouwen, Ons Bier. Spelt en rogge heeft hij ook geprobeerd en binnenkort wordt er ook lupine geteeld voor Lekker Lupine.

Ook van de asperges heeft hij verschillende rassen. Dat maakt het ook interessant voor studenten om onderzoek op zijn land te doen. “Momenteel werk ik mee aan een onderzoek om te kijken welke aspergesoort het beste als poeder vermalen kan worden en zijn smaak behoudt. Unilever verkoopt namelijk Cup-a-Soup met aspergesmaak, alleen de aspergesmaak wordt eraan toegevoegd. Zij willen graag echte asperges gaan gebruiken in hun soep en daar helpen mijn gewassen nu aan mee” vertelt Han.

Van verdienmodel naar bestaansmodel

Han heeft alle landbouwopleidingen gedaan die er maar mogelijk zijn. Na zijn opleiding is hij in het landbouwonderwijs terecht gekomen. Daar komt ook zijn interesse voor onderzoek vandaan. “Je bent nooit te oud om te leren. Met mijn leeftijd kan ik zeggen dat ik de lessen uit het levensboek nog steeds niet uit heb. Mijn oom was 92 jaar toen hij stopte met werken, dus ik heb nog even” lacht Han.

Toch is Han wel bezig om de overdracht van zijn bedrijf voor te bereiden. Zo werkt hij al met een jong stel samen die het aspergebedrijf willen overnemen. Alleen van de asperges leven, lukt niet dus zij moeten er ook wat anders naast doen. Han: “Ik was even bang dat er weinig animo meer is voor het boer zijn. Je moet hard en veel werken en je verdient in verhouding weinig. Gelukkig zijn er nog genoeg jongelui die ook passie voor het vak hebben. Zij denken niet in een verdienmodel maar in een bestaansmodel. Als ik ervan kan rondkomen, dan is het goed in plaats van steeds meer te willen. Er gaat niets boven een tevreden mens. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!”

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws