Jong van geest & Oudste Levensmiddelentechnologie opleider van Nederland

Door: Harry van der Sluis

We schuiven aan bij het oudste en bekendste opleidingsinstituut voor levensmiddelentechnologie, genaamd LSBL. Eigenaar Harry van der Sluis is een gedreven levensmiddeltechnoloog in hart en nieren en wat opvalt is dat hij een hele eigen kijk heeft op leermethoden.

LSBL leidt al bijna 60 jaar mensen op van de grote bedrijven in de voedingsmiddelensector. Om maar een aantal klinkende namen te noemen; Ben & Jerry’s, Remia, Yakult, Quaker, Friesland Campina, Duyvis en een groot deel van de brood- en kaasproducenten van het land. Op de vraag wat de succesformule van LSBL is, antwoordt Harry: “Het belangrijkste is dat je het verhaal zo simpel mogelijk maakt, terwijl de materie uiteindelijk vrij ingewikkeld is.”

Smaakpakker

“Zelf maakte ik een wat moeizame start in het onderwijs. Tegelijk had ik als klein knulletje altijd al iets met eten, daarom koos ik voor een beroepsopleiding als kok.” Echter het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de liefde voor voeding en het proces erachter bracht hem uiteindelijk bij de studie levensmiddelentechnologie en een docentenopleiding. Opmerkelijk om na een moeizame start zo door te groeien. “Het had niets te maken met slimheid. Maar ik ben een beelddenker en had het nodig om de dingen voor mij te zien en voelen. Daarna pakte ik het heel snel op en kon ik de associaties leggen. Ik kreeg letterlijk de smaak te pakken.”

Managementlijn

Het is daarom zijn drive om technisch en technologisch ingewikkelde opleidingen aan te bieden in hapklare brokken waarbij het snel en goed is toe te passen in de dagelijkse praktijk. De opleidingen ‘Levensmiddelentechnologie’ en ‘Procesoperator Voedingsindustrie’ zijn beide heel praktisch ingericht. Bij de eerstgenoemde opleiding heb je baat wanneer je bij de productielijn vandaan komt en je gaat je bezighouden in projectteams. Of wanneer je verantwoordelijk wordt voor de aanschaf van nieuwe machines, maar ook wanneer kwaliteitscontroles of klachtenafhandeling jouw verantwoordelijkheid is.

 

“Het gaat erom dat jij de lijn in de klauwen hebt, dat is de essentie. Rijd jij in de auto of rijdt de auto met jou?”

 


Technologische taalcursus

LSBL helpt mensen de volgende stap te kunnen maken. De interne communicatie binnen een bedrijf gaat nog prima, want de collega’s aan de productielijn spreken elkaars taal. Het zijn immers termen die ze elke dag gebruiken. Maar wanneer men iets hoger in de organisatie komt, dan is er contact met externe partijen. Dan is het wel fijn dat je niet eerst de terminologie hoeft af te stemmen met elkaar of na een misverstand erachter te komen dat er toch iets anders wordt bedoeld. 

Verwarmen of verzuren

Hoe verschillend de producten ook zijn die de bedrijven maken, in de kern komt het proces van foodproductie overal op hetzelfde neer. “Het gaat over zien, horen en begrijpen. Daarnaast gaat het over grondstoffen, want als je een voedingsmiddel ontleedt kom je altijd de basis ingrediënten tegen zoals eiwit, vet en koolhydraten. Wanneer je snapt hoe deze zich gedragen, dan kun je in feite met elk product aan de slag. Dan ga je het vervolgens hebben over de industriële bereiding ervan. Wat gebeurt er in het apparaat of wat gebeurt er als je het gaat verwarmen, verzuren en dergelijke. Dus wanneer er iets gebeurt in de lijn, kun je technologisch beredeneren wat de mogelijke oorzaak is. Ook wanneer er bijvoorbeeld een klacht is van een consument over een product, dan snap je in een splitsecond welke scenario’s er spelen.”

 

“Want alleen wanneer men elkaars taal spreekt, kun je fouten voorkomen en processen optimaliseren.”

 


Digitaal verdubbeld

“De afgelopen periode zijn we druk bezig geweest de opleiding te digitaliseren. Het is een methode die nog beter aansluit bij de huidige behoefte. De transitie is mooi, maar het is een flinke klus geweest. Alle docenten zijn in de studio uitgenodigd en zij hebben hun onderdelen van de lesstof op video gezet. De online opleiding levensmiddelentechnologie bevat in totaal 28 uur uitlegvideo en daaraan is praktijkbegeleiding gekoppeld. Inmiddels wordt er gretig gebruik van gemaakt, daardoor hebben we het aantal leerlingen en de omzet verdubbeld. Het mooie is dat iedereen die zich aanmeldt, gelijk kan starten” vertelt Harry.

Face to face

“De opleiding procesoperator is echter niet online, daarvoor is de opleiding niet geschikt. Dit is een ander niveau en we willen zo weinig mogelijk ballast neerleggen bij de deelnemer. Het gaat heel erg over de dagelijkse praktijk en de toepasbaarheid van de lesstof op de eigen specifieke werkvloer. Het unieke is dat er zelfs geen toets wordt afgenomen. We weten dat stampen van de lesstof een korte termijneffect heeft en wanneer je associatief leert, zit de kennis daadwerkelijk in het lange termijn geheugen van de leerling. Er is overigens geen kortere en flexibelere route naar een diploma niveau 3. Met een doorlooptijd van een half jaar, heb je een opleiding met een Europese erkenning, dus NLQF kwalificatie. Normaal gesproken ben je hiermee minimaal twee jaar onder de panne. Maar doordat wij onze lesstof zo praktisch aanbieden, weten we dat het snel toepasbaar is” vertelt Harry met gepaste trots.

Oorsprong is toekomst

“Als ik naar de toekomst kijk, dan wil ik verder doorgroeien naar waar we oorspronkelijk vandaan komen. Direct na mijn afstuderen kwam ik terecht bij LSBL, want het was de belangrijkste opleider in de voedingsindustrie en ik dacht daar moet ik zijn. Gerrit de Jonge, de oprichter van LSBL, zat aan tafel en met hem voerde ik het sollicitatiegesprek. Ik werd aangenomen als trainer & adviseur. In 2018 heb ik van hem het stokje overgenomen, maar vanaf 2010 had ik me al deels ingekocht. Het leuke is dat Gerrit nog steeds enorm betrokken is. Hij staat nog steeds voor de klas en is ook nog steeds onze grootste ambassadeur.”

 

“Je springt van de duikplank en vanaf dat moment ga je het inrichten op jouw manier.”

 


Brandend vuurtje

“De overname voelde voor mij als een sprong in het diepe, maar één met een enorme vrijheid om de opleiding future ready in te richten. Ik kijk naar wat er nodig is en we zullen net als destijds toen ik begon, branche specifieke productopleidingen aanbieden als specialisaties. Denk aan opleidingen in kaastechnologie, brouwtechnologie en bakkerstechnologie. Ondanks dat de materie hetzelfde is, is het vooral fijn voor de deelnemers dat ze vakinhoudelijk met elkaar kunnen praten en daarmee komen ze in de versnelling. Voor mij is het belangrijkste voor de toekomst om iedereen in de levensmiddelenindustrie enthousiast te maken voor het vakgebied. Dat is waarvoor mijn vuurtje brandt” vertelt Harry enthousiast.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws