Security voor de fruitteler

Door: Gerben van Veldhuizen

Niets is zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Daar weten ze bij FruitSecurity Holland alles vanaf. Door de fruitoogst te overkappen met de bijzondere netten van FruitSecurity Holland is de oogst een zekerheid. Ondernemer Gerben van Veldhuizen, 35 jaar, neemt ons mee in de zijn wereld en hoe zijn bedrijf zo’n grote groei heeft doorgemaakt afgelopen jaar.

Hagel, wind, zon, insecten en vogels zijn de elementen die de fruitoogst, wijngaard of boomkwekerij volledig kunnen verwoesten. En dat gebeurt steeds vaker door het veranderde klimaat in de wereld. Er zijn steeds meer zonuren en door de zachte winters is ontwaakt de natuur steeds vroeger. Voorjaarsvorst geeft dan veel problemen. “Dat zijn grote risico’s voor je oogst, denk maar aan dat het fruit kapot brandt of niet de juiste rode kleur krijgt door te felle zon. Tijd om een oplossing te verzinnen waarin de teler oogstzekerheid heeft” zegt Gerben.

Frisse generatie

Er zijn twee scenario’s als je oogstzekerheid wilt; of je verzekert de oogst of je zorgt dat er een folie-overkapping of hagelnet boven komt. “Je merkt een verschil in ondernemen bij de nieuwe generaties die aan het roer staan. De jongere generatie heeft een duurzame lange termijnvisie en zij willen investeren in de overkappingen. Het is ook een flinke investering, die je er niet in één jaar terugverdiend hebt. Als je alleen naar de kosten voor één jaar kijkt dan is het voordeliger om je te verzekeren. Maar heb je dan schade, gaat je premie weer omhoog. Kijk je dus over de jaren heen dan is verzekeren geen voordeligere optie, de overkapping gaat namelijk zo’n 10 tot 15 jaar mee. De nieuwe generatie durft te investeren en is ook meer gefocust op technologie en duurzaamheid. In de grond en lucht zitten sensoren die data generen, zoals hoeveel zon er schijnt. In de toekomst leert deze data de teler bijvoorbeeld of hij de netten van de overkapping verder open moeten of juist meer moeten sluiten. De fruitteler van de toekomst is een digital manager. En vergeet het duurzame aspect niet, van zonnepanelen op de palen van de overkappingen tot elektrische tractoren, dat is nu al een trend. Uiteindelijk zorgt dat ook voor kostenbesparing” vertelt Gerben.

 

“De fruitteler van de toekomst is een digital manager”

 

Diamond folie

FruitSecurity Holland is opgericht in 2012 door Gerben van Veldhuizen en Teus de Jong. Je zou verwachten dat het bedrijf gevestigd in de Betuwe is tussen alle fruittelers maar bij FruitSecurity Holland is dat niet het geval. Vanuit Ede zijn ze actief in de Benelux, Duitsland en Engeland. Eén van hun bijzondere producten is het ‘Diamond folie’ die zorgt dat het zonlicht wordt gebroken en dus de felheid van de zonnestraal afneemt. Maar ook hagelstenen en insecten worden geweerd. Er is voor elke soort fruit een eigen oplossing om schade van buitenaf te voorkomen. Naast de betonnen palen die geleverd kunnen worden voor het bouwen van de overkapping zijn er ook bijzondere houten palen. Op deze Carmo palen wordt 20 jaar garantie tegen rotten gegeven. Gerben: “In Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland spraken wij met fruittelers die al voor de derde teeltronde dezelfde houten palen gebruikte, dat is nog eens duurzaam!”

Wie betaalt die bepaalt

“Als je de appelbranche als voorbeeld neemt dan bepaalt de supermarkt hoe rood de appel moet zijn, hoeveel appels en wanneer je ze moet leveren en ook tegen welke prijs. Alles staat vast. Zorg maar als fruitteler dat je dan oogstzekerheid hebt, een hele uitdaging met een natuurproduct.” Dat de supermarkt zo’n bepalende rol heeft, biedt voor Gerben en zijn team ook kansen. De supermarkt wil leverzekerheid en dat zorgt dat telers op zoek gaan naar oogstzekerheid. “Nu is nog maar 5% van fruitteelt in Nederland overkapt. Het zou mooi zijn als dat binnen een aantal jaar 30% tot 40% is. Zo voorkomen we dat een consument misgrijpt in de supermarkt en de prijzen betaalbaar blijven” vindt Gerben.

Auto als een poffertjespan

Niet alleen de fruitsector heeft voordeel bij de overkappingen, ook de autobranche. Gerben: “Het bijzondere is dat in deze branche de verzekeraar het als een eis stelt aan leasemaatschappijen, autoverhuurbedrijven en dealers. Als het hele wagenpark na een fikse hagelbui eruitziet als een poffertjespan, dan gaat er zoveel waarde verloren in een paar minuten.” Een andere branche waar de overkappingen succesvol zijn, is in de windmolen business. Niet als overkapping, maar als vangnet. Als het flink vriest dan raken de wieken bevroren. Zodra deze beginnen te draaien vliegen er gevaarlijke ijspegels in het rond. Het net eronder vangt deze op voordat ze schade kunnen maken.

 

“Zorg dat je altijd een plan hebt, anders wordt je onderdeel van het plan van iemand anders.”

 

Nederland als knowhowcentrum

“In de fruitteelt lopen we voor op de rest van de wereld maar we kunnen nog grotere stappen maken als we meer kennis zouden delen. En ja, een concurrent kan beter worden van jouw kennis maar daar hoef je niet bang voor te zijn. De markt is groot genoeg zodat je elkaar niet in de weg hoeft te zitten” vindt Gerben. Hij vervolgt zijn verhaal: “Wat ik heel mooi vind aan de regio is dat we het elkaar gunnen. We werken allemaal met elkaar samen en ook in een minder economische periode helpen we elkaar aan klussen.”

 

“Je kunt beter te groot denken en moeten afschalen dan te klein denken en kansen laten liggen.”

 

FruitSecurity Holland heeft afgelopen jaar zijn omzet verdubbeld en heeft als doel dit komende jaren weer te gaan doen. “Dat kan alleen maar met een goed team, het team bepaalt of je kunt vliegen. Wij investeren ook heel veel in onze 12 medewerkers. Wat zijn hun dromen en hoe gaan we die bereiken? Zorg dat je altijd een plan hebt, anders wordt je onderdeel van het plan van iemand anders, zeg ik altijd. Je kunt beter te groot denken en moeten afschalen dan te klein denken en kansen laten liggen.”

 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws