Door: Barrie van Geresteijn
Noodgedwongen of vrijwillig je bedrijf moeten stoppen. Voor iedere ondernemer is dat het scenario waar je niet aan wil denken. Helaas is het steeds vaker de realiteit. Ook veehouders hebben hier steeds vaker mee te kampen zag Barrie van Geresteijn, initiatiefnemer van Vallei Streekgroente. Om deze stoppende boeren te helpen bedacht Barrie een plan om onbespoten en op een natuurlijke wijze groentes te gaan verbouwen op vrijgekomen land. Een plan dat niet alleen voor zijn eigen bedrijf ‘Van Geresteijn Loonbedrijf’, maar zeker voor de boeren een nieuwe toekomst kan betekenen.
Het idee van Vallei Streekgroente is, naast dat boeren er wat geld aan kunnen verdienen, ook de consument bewuster te maken van het voedsel dat ze eten. “Tegenwoordig koop je in de supermarkt de groentes gesneden en wel in plasticzakken. Veel mensen weten niet eens hoe een boerenkool eruitziet. Wij willen de mensen laten zien hoe het echt werkt en waar hun eten vandaan komt.” Vallei Streekgroente heeft daar een oplossing voor bedacht. Mensen kunnen iedere week bij de deelnemende boeren een groentetas kopen. Er moeten iedere week minimaal vier verschillende groentes te verkrijgen zijn, afhankelijk van wat er die week geoogst kan worden. “Op dit moment komen er wekelijks 40 gezinnen langs om groentetassen op te halen bij de boeren. Het doel is om minimaal 150 gezinnen wekelijks te voorzien van zo’n tas. Pas dan is het ook een beetje rendabel voor de boeren”, geeft Barrie aan.
“Op kleine schaal hoeft het niet kloppend te zijn, maar we moeten er wel van kunnen leren”
Op een boerenterrein in Kootwijkerbroek worden wij ontvangen. Na een paar minuten wachten stapt Barrie de kantine van Van Geresteijn Loonbedrijf binnen. Hij heeft net thuis geluncht. Dat doet hij elke dag, want het huis staat direct naast het familiebedrijf waar hij al 35 jaar werkt. Meer dan 40 jaar geleden begon vader Van Geresteijn het bedrijf. Eind jaren 70 kocht hij een trekker en begon boeren in de omgeving te helpen. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een bekend loonwerkersbedrijf in de regio waar ze nu meer dan 250 klanten bedienen.
De laatste jaren viel het Barrie op dat steeds meer veehouders vrijwillig of noodgedwongen stopten. Twee, drie of soms meer van die bedrijven waren klant van het familiebedrijf van Van Geresteijn. Hoewel er nu nog veel werk ligt, dacht Barrie ook aan de toekomst. “Ik begon te rekenen en vroeg mezelf af of ons bedrijf nog wel zou bestaan over 20 jaar als het in dit tempo doorgaat. Als ik de rapporten moet geloven, moeten alle boeren hier in de regio stoppen om de stikstofdoelen te halen. Voor ons zou dat een ramp zijn, dus wilde ik wat gaan doen om zowel de stoppende boeren als onszelf te helpen. ”
“In deze omgeving gebeurde het al vaker dat veehouders die stopten, het overgebleven land gingen gebruiken om aardappels of uien te gaan verbouwen. Maar bijna niemand verbouwt andere bijzondere groentes. Juist dat leek mij een goed idee om te gaan doen”, vertelt Barrie enthousiast. Barrie is een jaar geleden gestart met de eerste stappen van Vallei Streekgroente. Op een oefenveldje naast zijn bedrijf is hij begonnen met het verbouwen van boerenkool, rode kool en witte kool. “Dit groeide ook echt als kool”, vertelt Barrie vrolijk. De keuze voor groentes kweken komt niet vanuit het niets. Barrie had als kind al een fascinatie voor alles wat groeit en bloeit.
Door het familiebedrijf heeft Barrie een groot netwerk opgebouwd in de afgelopen 35 jaar. Via dit netwerk maakte hij de eerste boeren enthousiast om groentes te gaan verbouwen. “Ik wist dat twee boeren gestopt waren en heb ze gevraagd of ze het leuk zouden vinden om groentes te gaan verbouwen en te verkopen? Zij zagen het wel zitten om daar iets mee te gaan doen. Een derde boer had een nog een klein veld vrij en wilde het ook wel proberen. Nu zijn we een half jaar verder en zijn de eerste paar oogsten geweest.”
“Hoe mooi is het als je het eten voor je ziet groeien?”
“Door je eigen groentes te verbouwen en deze aan je eigen deur te verkopen, weet je precies hoe het eindproduct eruitziet en wat er uiteindelijk mee gebeurt. Dit wil ik de boeren graag laten zien. Want melkveehouders en vleesboeren hebben bijna geen band met het eindproduct of de consumenten. Die laatste groep voederen de dieren tot ze naar de slachterij kunnen en hebben er verder geen zicht meer op”, vertelt Barrie. “Voordat we gaan starten, kijken we wel eerst wat er bij de boer past. Zo was ik laatst bij een boer die een stuk land vrij had, maar die wilde geen groentes gaan verbouwen. Toen zijn we verder gaan kijken en hebben we besloten om een soort fruittuin te gaan maken met appels, peren, walnoten en beukennoten. Ook dat is mogelijk bij ons”
Vallei Streekgroente is sinds kort aangesloten bij Eerlijk Eten uit de Streek. Via hun webshop kunnen de deelnemende boeren hun verbouwde groentes ook verkopen. Bezoekers van de website kunnen een abonnement afsluiten of losse producten kopen. Op deze manier zorgt Vallei Streekgroente ervoor dat de boeren hun groentes minder hoeven weg te gooien. Daarnaast zorgt deze weg ervoor dat ze de consument makkelijker kunnen bereiken. “Wij willen via Eerlijk Eten uit de Streek zoveel mogelijk mensen onze lokale onbespoten groentes laten beleven”, laat Barrie weten.
“Een melkveehouder heeft totaal geen idee wat er van zijn melk wordt gemaakt”
Toch blijven er regelmatig groentes over en verspilling is zonde. Daarom is Vallei Streekgroente sinds een paar weken ook een samenwerking aangegaan met het agrarische mbo ‘het Aeres MBO’ in Barneveld. Barrie geeft aan wat de samenwerking inhoudt: “Op het Aeres MBO willen ze een dieren beleefpark maken, waar meer dan 200 dieren moeten komen. Wij kunnen de overgebleven groentes hieraan beschikbaar stellen. Zo gaat niets verloren. Daarnaast onderzoeken studenten hoe we de groentes ook op andere manieren kunnen verwerken, zodat we ze bijvoorbeeld in porties voor hamsters of andere huisdieren kunnen klaarmaken.”
“We willen alles uittesten en moeten de komende tijd onze kennis opdoen op het gebied van groente verbouwen zonder gebruik te maken van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Op dit moment zijn we nog geen bio groente, maar eigenlijk zijn onze groentes wel meer bio dan de groentes die met dit keurmerk in de supermarkt liggen. Ook liggen we nu nog niet in de supermarkt, maar we zijn wel aan het kijken of hier mogelijkheden voor zijn. De dromen van Vallei Streekgroente zijn groot, maar alles doen we in kleine stappen”, sluit Barrie af.
Vond je dit artikel interessant? Lees ook:
Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws