Door: Leendert Houweling
Zodra de herfst zijn intrede doet, is het tijd voor wild. Hertengeweien hangen aan de muur, opgezette zwijnen en vachten van allerlei diersoorten. We zijn aangeschoven bij Leendert Houweling, eigenaar van de Wild Winkel. “Dieren staan centraal in mijn leven, van het spotten van dieren, verzorgen van wildwandelingen tot het jagen erop. Van het dier gebruik ik alles. Het vlees wordt verwerkt en verkocht. Daarna zet ik hem op, zodat je er nog steeds van kan genieten”.
“Als 13-jarige jongen ben ik voor het eerst mee geweest op een jacht. Ik vond het in het begin zielig omdat ik niet veel vanaf wist. De ervaren jagers hebben mijn ogen geopend. Nu weet ik dat elk jaar het aantal dieren geteld worden en het voedselaanbod wordt bepaald. Als er te weinig voedselaanbod is, laten we de dieren niet verhongeren maar mogen deze dieren afschieten. Zo zorgen we dat de wildstand goed in balans blijft” vertelt Leendert.
Wat je schiet, moet je ook zelf klaar maken en opeten is zijn motto. De geschoten dieren neemt Leendert mee omdat hij alles van het dier wil gebruiken, van vlees tot vacht en schedel. “Je ziet een dier transformeren naar iets eetbaars. Ik besef mij dat jagers zich veel meer bewust zijn wat er gebeurt voordat je vlees eet. Een jager heeft verantwoordelijkheid in de wildstand en hij weet wat hij doet. Daarnaast weet hij exact waar dit dier vandaan komt en hoe het heeft geleefd. Biologischer en mooier vlees krijg je eigenlijk niet”, zegt Leendert.
Als er te weinig voedselaanbod is, laten we de dieren niet verhongeren maar mogen deze dieren afschieten. Zo zorgen we dat de wildstand goed in balans blijft
Steeds meer mensen willen vlees eten uit de korte keten en wat een goed leven heeft gehad. Wild (vlees) is hier uitermate geschikt voor. Dat ziet Leendert ook terug in de webshopbestellingen voor het vlees, ze komen uit het hele land. Hij verkoopt veel soorten vlees, van wildzwijn en hert tot verantwoorde ganzenlever. Deze ganzen zijn niet met dwangvoeding grootgebracht. Heerlijk maar ook prijzig. Leendert gaat zelf het liefst voor reeënbiefstuk, daarvan weet je ook 100% zeker dat het niet in gevangenschap gehouden is. Een ree eet zo gevarieerd, dat is niet na te bootsen. Dat maakt het vlees ook zo lekker, je proeft het.
Het preparen, opzetten van dieren, is voor Leendert begonnen met een meeuw die hij had gevonden. Leendert: “Ik mocht meekijken met een preparateur uit Ede die de meeuw ging opzetten en ik was meteen verkocht. Je moet goed kijken naar de anatomie, dat maakt het zo interessant. Een zwijn opzetten doe ik het liefst, het is echt een oerdier. Maar het meest bijzondere dier wat ik heb opgezet is de wolvin die in Duitsland is doodgereden. Ik vind het mooi dat veel mensen na zijn dood nog van het dier kunnen genieten. Je kunt hem van dichtbij bekijken en zachtjes voelen, dat lukt in het wild niet. Tel daarbij op dat je alles gebruikt van een dier, wat anders vergaan was, dan is het een heel mooi vak.”
Ik vind het mooi dat veel mensen na zijn dood nog van het dier kunnen genieten. Je kunt hem van dichtbij bekijken en zachtjes voelen, dat lukt in het wild niet.
Naast de winkel waar je vlees, streekproducten en cadeauartikelen kunt kopen, organiseert Leendert ook wildwandelingen en bedrijfsworkshops. Dat doet Leendert om de risico’s te spreiden. “Ik onderneem vanuit mijn passie. Of er markt voor is heb ik niet gekeken, ik ben gewoon begonnen. Persoonlijk vind ik dat veel mensen gaan voor zekerheden in het leven, dat is jammer. Het gevoel als je echt gaat voor je passie, dat geeft zoveel voldoening. Dat maakt het ondernemen wel spannend. Het is ook gewoon keihard werken, een netwerk opbouwen want uiteindelijk gaat het toch om elkaar iets te gunnen.”
Wild (vlees) is een luxeproduct merkt Leendert, dus in de corona tijd was het soms lastig. Dat zijn situaties waar je geen invloed op hebt maar wel mee om moet gaan. Hij heeft toen samenwerkingen opgezocht met restaurants om wildarrangementen te organiseren. Eerst samen een wandeling met uitleg over het wildbeheer en de jacht en daarna wild proeven in het desbetreffende restaurant. Nu zitten we in recessie, dus ook een spannende tijd. “Het is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Ik krijg energie door het contact met mijn klanten. Als ze bijvoorbeeld een wildwandeling hebben gedaan en daarna mijn winkel in komen om producten te kopen. Dan doe je het goed, daar doe ik het voor.”
Vond je dit artikel interessant? Lees ook:
Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws