Pioniers in de eierbranche

Door: Jarrin Snetselaar en André Hoogendam

Als het aan Jarrin Snetselaar en André Hoogendam ligt, ziet de eierhandel er in de toekomst heel anders uit. De oprichters en eigenaren van EggsTrader hebben een geheel nieuw platform ontwikkeld waarbij aanbieders en afnemers van eieren sneller dicht bij elkaar kunnen komen. Een open platform waar iedereen in de eierhandel inzicht kan krijgen in de prijzen, hoeveelheden en kwaliteit van eieren over de hele wereld.

In de eierindustrie draait het veelal om ons kent ons. Aanbieders en afnemers doen al jarenlang zaken met elkaar en hebben vaste afspraken staan over de hoeveelheid eieren die ze moeten leveren of afnemen. Het komt echter regelmatig voor dat partijen één of meerdere pallets eieren nodig hebben of overhebben. Op dat moment moeten ze zelf op zoek gaan naar die extra pallets of afnemers. “Veel pluimveehouders of handelaren hebben hier weinig tijd voor en willen zo snel mogelijk van het overschot van eieren af en de potentiële afnemers willen niet lang zoeken naar pallets eieren”, legt Jarrin uit. “En daarvoor hebben wij het platform van EggsTrader ontwikkeld. Gemak, snelheid en transparantie – dat is wat EggsTrader faciliteert voor haar gebruikers.”

Een blije eierbranche

Als kind groeide Jarrin op tussen de legkippen en de vleeskuikens. Voornamelijk de legkippen trokken zijn aandacht. Hij werkte al van jongs af aan mee bij pluimveehouders in deze industrie. “Ik kwam dagelijks bij de pluimveehouders langs en zag hoe de industrie en de handel daar werkte.” Hier zag hij ook dat aanbieders en afnemers die elkaar niet kenden, moeilijk met elkaar in contact kwamen. “Tijdens een bijeenkomst, zag ik wat het internet eigenlijk allemaal teweeg kan brengen en vroeg me af waarom daar nog niks in de eierbranche voor was. Voor mij was de branche bekend terrein, maar van technologie wist ik niets. Ik ben toen gewoon om mij heen gaan bellen en kwam via via André uit. Aan hem heb ik het hele idee van het platform voorgelegd.”

“Als ik iets hoor wat ik interessant vind, wil ik er alles van weten en bijt me er volledig in vast”

“Mijn eerste reactie was gelijk: als het maar iets toevoegt voor de sector”, vertelt André. “Ik vind de ethische kant van het ondernemen heel belangrijk, anders doe ik het niet. Maar ik kwam er snel achter dat het voor iedereen in deze branche iets kan toevoegen. Wanneer ik dat gevoel heb, dan wil ik er ook alles van weten. De eierbranche was voor mij totaal onbekend, ik wist niet meer dan de gemiddelde consument die een doosje eieren bij de supermarkt haalt of bij ‘de boer op de dam’. Maar ik ben er daarna alles over gaan lezen en heb mij er volledig in vastgebeten, van het kuiken tot aan het transport van eieren. Er komt veel meer bij eieren kijken dan het eitje dat wij in de supermarkt kennen.

Het ras van de kip, het verschillende soorten voer, de leeftijden van de hen, de gewichten van de eieren in relatie met de leeftijd van de kip, noem maar op. Als je goed platform wil ontwikkelen die alle partijen zo goed mogelijk bedient dan moet je je ook echt goed kunnen verplaatsen in de verschillende partijen die het platform gebruiken. Dat maakt dit zo’n interessant en uitdagend platform.”

Focus op het ei

Toen EggsTrader vier jaar geleden begon, was er alleen nog maar een idee. Het idee groeide steeds verder uit en er kwamen nieuwe ideeën bij. Maar elk idee heeft ook zijn oplossing nodig en dat maakte het er niet makkelijker op. “Op een gegeven moment hadden we het platform zoveel en zover uitgedacht, dat het voor ons zelfs niet meer duidelijk was. We hebben toen tegen onszelf gezegd, we moeten het juist bij de basis houden. Ons focussen op één ding en dat heel goed doen”, vertelt Jarrin. “Je kunt beter heel goed in één ding zijn, dan dertig dingen een beetje kunnen. Daarom hebben we besloten om een simpel maar effectief platform op te zetten waar vraag en aanbod van eieren op één plek samenkomen”, bevestigt André.

“Je kunt beter 1 ding heel goed doen dan 30 dingen een beetje” 

EggsTrader zorgt ervoor dat er meer transparantie in de cijfers komt. Een open platform waar iedereen, zelfs als je niet in de handel zit, kan je zien voor welke prijs ieder soort ei weggaat.

EggsTrader de wereld over

Het platform van EggsTrader is sinds januari 2021 live en heeft inmiddels ruim 100 gebruikers. “Op dit moment kunnen leveranciers alleen partijen pallets aanbieden op het platform. Pluimveehouders zijn meer gebaat bij lange termijn afspraken daarom zijn wij nu druk bezig om ook volledige, of gedeeltelijke, legperioden op het platform te kunnen aanbieden. Ook andere partijen in de eierbranche zoals pakstations kunnen straks voor een bepaalde periode afspraken maken met elkaar.

EggsTrader is op dit moment in alle SEPA-landen te gebruiken. Op dit moment zijn het veel
Nederlandse, Duitse en Belgische bedrijven die er gebruik van maken. Toch zijn er steeds meer Spaanse, Griekse, Poolse en bedrijven uit andere Europese landen die het platform weten te vinden. Jarin en André vertellen dat ze een duidelijk plan hebben voor de uitbreiding van het platform. “Veel van de huidige gebruikers van het platform komen via mond tot mond-reclame – absoluut fantastisch. Op dit moment past ons deze manier van groeien, de focus ligt nu vooral op de verdere ontwikkeling van dit solide, veilige en gebruiksvriendelijke platform.”

“ Voor pluimveehouders biedt EggsTrader eenvoudig meer zichtbaarheid

OnEIndige handel

De droom van de ondernemers is om genoeg actieve gebruikers op het platform te hebben, waardoor aanbieders en afnemers elkaar nog sneller kunnen vinden. “We zien nu dat de handel voornamelijk aanbod gestuurd is, maar het mooiste zou zijn als we naar een vraaggestuurde handel kunnen gaan”, vertelt Jarrin. “Dit zorgt voor een betere doorstroom van de handel, dan wanneer pallets met eieren ergens liggen te wachten op een koper.

“We staan nog echt aan het begin en we zijn elke dag bezig om ons platform te verbeteren en assisteren nieuwe gebruikers waar nodig. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zijn ervan overtuigd dat deze manier zaken doen uiteindelijk niet meer weg te denken zal zijn in de nabije toekomst”, sluit André af.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws