Goodbye palmolie, hello NoPalm Ingredients

Door: Marja Twigt & Kirsten Dekkers

Ze winnen niet voor niets alle innovatie- en startupprijzen, wat ze doen is namelijk erg tof. NoPalm Ingredients is hét duurzame, circulaire en lokale alternatief voor palmolie! Ze bestaan nauwelijks een jaar en de aanvragen stromen binnen om hun concept te mogen gebruiken. Daar willen we meer over weten, dus spraken we Marja Twigt en Kirsten Dekkers over wat NoPalm Ingredients zo bijzonder maakt.

Het bedrijf heeft in het jaar dat ze bestaan al ontzettend veel prijzen gewonnen. Van Fi Global Startup Innovation Challenge (Frankfurt), Future Food-Tech (San Francisco), FoodHack (Lausanne), Rabo Duurzame Innovatieprijs tot de innovatieprijs van de Regio Foodvalley. Het idee is ontzettend goed en de aandacht hebben ze ook nodig om het podium te krijgen die ze verdienen. Ze moeten voldoende financiering komende jaren blijven binnenhalen om alles waar te kunnen maken. “We zitten nu ook in een goede tijd om dit te realiseren. Iedereen is bezig met zijn footprint en hoe we duurzamer kunnen leven” vertelt Marja.

Gistende groenten

Marja is microbioloog en zij vertelt over hun missie bij NoPalm Ingredients: “Wij kunnen palmolie vervangen voor een hoogwaardig, lokaal en duurzaam alternatief te produceren op basis van reststromen. Dat zijn ons ons geval groenten, daar kunnen we wat mee. Dat is bijvoorbeeld de stukjes snijafval wat overblijft als er kant-en-klare groentepakketten worden gemaakt. Wij malen de groenten eerst heel fijn. Daarna voegen we er gist aan toe en meten elke dag hoeveel de gist al van de groenten heeft gegeten. Na drie tot zeven dagen heeft de gist olie geproduceerd. De olie halen we uit de gist. Hoe we dat precies doen is ons geheim. Zo produceer je een prachtige olie die vergelijkbaar is met palmolie.”

Wij kunnen palmolie vervangen voor een hoogwaardig, lokaal en duurzaam alternatief te produceren op basis van reststromen.


Geoliede machine

De masterbrains achter dit bijzondere concept zijn Lars Langhout en prof. Dr. Jeroen Hugenholtz. Jeroen is de wetenschapper die de ontdekking heeft gedaan en Lars is de bedrijfsman. Samen vormen ze een ijzersterk duo maar zijn ook lerend als jonge ondernemers. Jeroen: “Wij weten waar we goed in zijn en waar we nog moeten leren. Daarin zien wij ook het voordeel van samenwerken, het versterkt elkaar. Wij staan open voor samenwerkingen uit de regio, bijvoorbeeld voor een reststroom aanvoer. Maar ook voor andere partijen staan we open zoals financieringen. Het is een mooie reis die we nu maken en als het straks slaagt heeft zoveel voordelen voor het milieu en de mens. Heel bijzonder om daaraan bij te mogen dragen.

Het is een mooie reis die we nu maken en als het straks slaagt heeft zoveel voordelen voor het milieu en de mens.


Van experiment naar fabriek

Als we het lab binnen lopen ruik je de geur van de groenten al. Een tikkie weeïge lucht. Er staan overal machine te borrelen en de computer produceert grafieken. Kirsten is fermentatie technoloog en vertelt enthousiast: “Binnen vier jaar willen we een draaiende fabriek in Nederland hebben. Daarvoor moet er nog wel wat gebeuren. We zijn nu aan het testen. Het proces is te vergelijken met bier brouwen, alleen nu met oliën en vetten. We weten dat we het op kleine schaal kunnen maken, maar hoe gaat dat op grote schaal? Dus we testen nu met 4.000 liter, over een paar maanden weten we of dit lukt. Zo komen we stap voor stap dichter bij onze missie”. Als het concept op grote schaal goed werkt dan kan het naar andere landen worden uitgerold. Elke land heeft zijn eigen reststromen en zo zijn ze niet meer afhankelijk van een paar landen die de hele wereld aan palmolie helpen.

Vaarwel regenwoud

Palmolie wordt in heel veel industrieën gebruikt zoals in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen. Een serieus probleem omdat om aan palmolie te komen moeten de palmbomen worden gekapt. Vaarwel regenwoud. Bovendien is de palmolieproductie verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheden CO2-emissies. Om je een voorstelling te geven: de luchtvaartindustrie is verantwoordelijk voor 2,2 procent van de CO2-uitstoot, palmolie voor 1,7 procent. Tel daarbij de afnamen van het leefgebied van bedreigde diersoorten bij op en de noodzaak om te stoppen met palmolie heb je.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws