Stoken in de Regio

Door: Carl van de Scheur

Wie wil er nou niet van zijn hobby zijn werk maken? Carl van de Scheur dacht daar ook zo over. Hij had ook eigenlijk niet verwacht dat het werk ging worden toen hij begon met het maken van zijn eigen likeuren en dranken. Als hobbyist kocht hij een keteltje om eens te kijken of hij zijn eigen whisky kon maken. Jaren later zijn de dranken van distilleerderij De Tok al bijna uitverkocht voordat ze in de lokale slijterij verkrijgbaar zijn.

Ergens op de Graaf van Lyndenlaan in Barneveld staat een busje van distilleerderij De Tok geparkeerd. Op het eerste gezicht heb je niet direct het idee dat er ergens achter één van de huizen drank gestookt wordt, maar niks blijkt minder waar. In de achtertuin heeft Carl zijn schuur volledig omgetoverd tot een distilleerderij. Uit een koperen ketel loopt een pijpje in een rvs emmer. Uit de pijp druppelt langzaam het graandestillaat wat over 3 jaar whisky mag heten.

Het onderste uit de kan

In de omgebouwde schuur staat een stellingkast met verschillende flessen, eigen gemaakte likeuren en dranken. Van elk soort heeft hij er nog wel een paar staan, maar het meeste is al weg of staat bij de lokale slijterijen in Barneveld. “Dit had ik een paar jaar geleden ook niet verwacht”, zegt Carl met een lach op zijn gezicht. “Eigenlijk wilde ik gewoon wat proberen te maken als hobby. Het is nog steeds wel een hobby, maar het begint steeds meer op werk te lijken.”

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in levensmiddelen. Voeding en drank, het maakt mij niet uit, ik wil graag weten waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is. Zo is het bij mij begonnen. Puur uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken wat er mogelijk was. Ik ben veel gaan lezen, uitzoeken en heb de eerste spullen voor het brouwen geleend van mijn zwager”, geeft Carl aan.

“Onze eerste whisky haalden we al na 3 weken van het vat”

Geen bier om te drinken

“Als eerste zijn we een whisky gaan maken. Voor het maken van whisky heb je graan, gist en water nodig. Dezelfde ingrediënten om bier mee te brouwen. “Eerst brouw je bier, maar in plaats van dat we het opdrinken, verwarmen we het. De alcohol die daardoor verdampt vangen we op in een vat, dat noem je het distillatieproces. Het enige echte verschil met bier is dat daar altijd hop in gaat.”

Uit een keteltje van 30 liter maakten we ons eerste brouwsel, daar kwam zo’n twee liter whisky uit. Eigenlijk moet je dit minimaal drie jaar en één dag op het vat laten rijpen voordat je het een whisky mag noemen, maar wij haalden hem al na drie weken van het vat”, vertelt Carl lachend. “Nu is dat wel anders. De eerste 60 liter vat whisky hebben we verkocht en vat twee is in december klaar. Vaten drie, vier en vijf worden in mei 2024 gebotteld. Deze whisky komt van ons eigen verbouwde granen in Hoenderloo. Dan heeft hij meer dan drie jaar op een eikenhouten vat liggen rijpen. Geduld moet je voor een goede whisky dus wel hebben.”

Lekker, eerlijk, dichtbij

De Tok heeft een uitgebreid assortiment aan zelfgestookte dranken. Naast de whisky maken ze onder andere koffie-, honing- en droplikeur, oranjebitter, gin en jenever. “Ik vind het gewoon leuk om nieuwe dingen te maken en te proberen. Het geeft mij een kick om een nieuw product te ontwikkelen. Zeker als mensen zeggen dat ze het lekker vinden, daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor.”

“Het geeft mij een kick om nieuwe producten te maken, zeker als mensen het ook nog lekker vinden”

Om die lekkere smaak in de dranken te krijgen, selecteert Carl zorgvuldig zijn ingrediënten. Voor de koffielikeur maakt hij bijvoorbeeld gebruik van biologische koffiebonen en rietsuiker. De koffiebonen worden daarnaast gebrand bij de lokale koffiebranderij ‘Sofia’s Koffie’. “Voor mij is het wel belangrijk dat de producten op een eerlijke en biologische manier verkregen worden”, vertelt Carl. Het is misschien wel wat duurder, maar de smaak is ook echt beter.”

Award winning liquor

Als ik Carl vraag wat zijn favoriete drank is dat hij gebrouwen heeft, twijfelt hij geen moment. “Onze koffielikeur is toch wel echt het meest gewild.” In 2020 kreeg deze likeur dan ook internationale waardering. “Toen we deze likeur maakten, hadden we voor ons idee gelijk een voltreffer. De smaken klopten meteen en dat hebben we ook niet meer aangepast. We hebben deze Likeur in 2020 opgestuurd naar de International Spirits Challenge en wonnen toen zilver voor beste koffielikeur. Dus ons gevoel kreeg geen ongelijk.” Op de fles schittert dan ook niet voor niks de sticker met de prestigieuze beoordeling.

Distilleer je eigen creatie

Carl staat er niet alleen voor. Samen met Caroline zorgt hij ervoor dat de distilleerderij blijft draaien. “Ik werk nog drie dagen per week bij Arla, dus dan is het wel fijn dat we het samen kunnen doen. We geven sinds 3 jaar workshops Whisky, Gin en Jenever. Daar leren de deelnemers van begin tot eind hoe je een eigen drank moet maken. Iedereen mag dan zelf kiezen welke ingrediënten ze erin willen doen. Het is dan net een beetje of je soep aan het maken bent. Aan het einde van de workshop krijgt iedereen zijn of haar eigen fles drank mee naar huis.”

“Het is net een beetje als het maken van soep, de smaak hangt af van wat je erin doet”

Carl geeft aan dat hij wel wat wil gaan groeien. “Ik heb een brouwinstallatie gekocht van 800 liter, zodat ik in één keer grotere hoeveelheden kan maken. Deze komt op een andere locatie te staan.  Hoe groot we uiteindelijk worden, weet ik niet. Voor mij is het belangrijkste dat ik het leuk vind. Dat vind ik nu nog. Ik heb geen concrete stip aan de horizon. Ik pak het met beide handen aan en dat blijf ik doen, zo heb ik er altijd in gestaan”, sluit Carl af.

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws