Oliebollenatelier met de heide oliebol

Door: Henk van Keulen

Foodlover Henk van Keulen heeft weer iets bijzonders, dachten wij bij NEON toen we hoorden over de heide oliebol. Toen we hem vroegen hoe het zat, bleek dat dit niet de enige bijzondere bol te zijn uit zijn assortiment. Vanuit zijn oliebollenatelier ontwerpt hij tongstrelende bollen met een bijzondere twist.

Henk kennen we natuurlijk van zijn foodtruck Onbeschaft, het cateringbedrijf en de Dinerfabriek. We weten dat het een bevlogen regiodier is, die altijd vol zit met innovatieve ideeën. Maar hoe haalde Henk het toch in zijn bol om aan de slag te gaan met deze eindejaarstraditie?

Vuurwerk

Vorige jaar starte hij voor het eerst zijn avontuur en hij bakte er gelijk al heel veel. Henk zijn ogen beginnen te glunderen als hij vertelt over het avontuur. “Ik stond ieder einde van het jaar in de vuurwerkwinkel voor de hobby. Ik hou van die tradities en van mensen die blij zijn. In het verlengstuk van mijn vak bedacht ik dat het ook wel leuk zou zijn om oliebollen te gaan bakken.” Het idee begon klein, maar zoals bij Henk wel vaker het geval is werd het in no time groter en het moest natuurlijk gelijk ook super goed en anders zijn.

Tonybol

“Ik denk niet vanuit de commercie, maar puur vanuit de liefde voor food. Zo ben ik op het idee gekomen om iets bijzonders te maken van de oliebol. Wij doen er bijvoorbeeld een klein appeltje in, dat zorgt voor een fris zuurtje. Dat maakt dat je ineens bij een ogenschijnlijke gewone oliebol een wauw gevoel krijgt.” Daarnaast lanceerde hij de Tony Chocolonely en Kinder Bueno oliebol.

De regio in de bol

“Voor dit jaar gaan we de aantallen ver overtreffen, maar dat is niet het echte doel. Ik wilde weer iets anders en iets bijzonders op de markt brengen. Ik dacht, Brabant heeft zijn worstenbroodje, Limburg heeft zijn vlaai en wat hebben wij hier op de Veluwe? Dus ik heb daarom de Heidebol bedacht. We zitten hier in zo’n rijk gebied qua natuur en food. Dat wilde ik terug laten komen in deze bijzondere oliebol. Ik ben met nog een ander heel bijzonder regioproduct bezig en daarvoor hebben we extracten gemaakt met de smaken die deze regio te bieden heeft. Dit inspireerde mij om een oliebol te maken van de regio.”

Paarse poedersuiker

Een uitdaging tot op de dag van vandaag is de paarse poedersuiker die Henk erop wilde hebben. “Je kunt wel poedersuiker kleuren maar veel kleurstoffen zijn nat, dan wordt de poedersuiker fondant. Dus dat werkt niet. Ik moest op zoek naar een manier waarop het wel lukt. Ik heb zelfs de schil van gegrilde en gedroogde aubergines gebruikt als proef. Nu hebben we een heerlijke romige Veluwse vulling van bramen erop gemaakt, daardoor ziet het er gelijk feestelijk uit!”aldus Henk.

“Als het makkelijk was, dan deed ik het niet”

Doe iets goed

Volgens Henk ligt het eten in onze achtertuin, we doen er alleen veel te weinig mee. “Als ik producten uit de regio gebruik, dan wil ik ook wat goeds terug doen voor de regio. Dat doe ik ook met deze bijzondere oliebollen. We gaan 1.000 oliebollen geven aan senioren. Wij werken samen met Stichting Mekander, zij helpen kansrijke jongeren van zo’n 13 jaar al een baan op de arbeidsmarkt. Zo leren ze ervaring op te doen. Deze jongeren gaan de oliebollen rondbrengen naar de ouderen, hoe mooi is dat! Ik hoop dat ze even binnen mogen komen en er een mooi gesprek ontstaat. Dat de dag van allebei leuker is geworden, zo is de cirkel weer rond” zegt Henk met een brede glimlach.