NEON Food Bijeenkomst 3

Datum: donderdag 6 september 2018   |   Locatie: Varkenszichtstal Van de Lagemaat, Lunteren

Op 6 september was de derde bijeenkomst van NEON! Dankzij de meerderheid van jullie stemmen stond deze editie in het teken van ketentransparantie en de mogelijkheden van blockchain. Blockchainspecialist Marieke de Ruyter de Wildt van The Fork heeft een introductiecollege verzorgd voorzien van vele voorbeelden regelrecht uit de praktijk. Samen met Gerald Deetman, oprichter van Vallei Varken, onderzochten we vervolgens ketensamenwerkingen voor transparantie en de rol die blockchain hier bij zou kunnen spelen. Als laatste toevoeging aan het programma presenteren we trots Johan van Arendonk van Hendrix Genetics. Zij zijn een pilot gestart om de Nederlandse kalkoenen met 1 beter leven ster op de blockchain te zetten. We bespreken met Johan de motivatie om deze pilot te starten en gaan in op de voor- en nadelen van blockchain voor de kalkoen.

Deze editie verzorgde Peter Verburgh van Hoge Veluwe Catering heerlijke lokale versnaperingen en NEON-hap in de pauze. De locatie verdient ook wat extra aandacht, want we waren te gast bij de varkenszichtstal Van de Lagemaat
in Lunteren.

NEON is het NEtwerk voor en door ONdernemers dat start in het kennishart van de Foodvalley: Ede en Wageningen. Het is voor ondernemers en bedrijven die bezig zijn met agri en food: van bakkers tot pluimveehouders en van kennisinstituten tot transporteurs.


Programma van deze bijeenkomst:NEON Food Bijeenkomst 3

Gerald Deetman is varkenshouder in Putten. Welzijn, gezondheid en duurzaamheid zijn de drie speerpunten in zijn werkwijze. Ook transparantie staat centraal: met zijn bedrijf Vallei Varken brengt hij het varkensvlees zelf op de markt waardoor je precies weet waar je stukje vlees vandaan komt. Benieuwd hoe hij dit doet? Ontdek het tijdens NEON!

NEON Food Bijeenkomst 3

Marieke de Ruyter de Wildt is oprichter van The Fork – het bureau voor voedselondernemingen die interesse hebben in blockchain technologie. Zij licht de basisprincipes van blockchain toe en laat praktische voorbeelden terugkomen.

NEON Food Bijeenkomst 3

Zet Johan van Arendonk met zijn bedrijf Hendrix Genetics binnenkort Nederlandse kalkoenen op de blockchain? Misschien wel! In december 2017 zijn ze een pilot gestart om de kalkoen met 1 beter leven ster op de blockchain te zetten. Eind oktober eindigt de pilot en wordt besloten of ze doorgaan of stoppen. We bespreken de motivatie én de voor- en nadelen van blockchain voor de kalkoen.