Okonomiyaki op de kaart

Door: Max Verkleij en Jos van Essen

Iedereen zou ze voor gek verklaren in dit moeizame jaar voor de horeca, maar Max Verkleij en Jos van Essen durfden het risico aan! Midden op de Ginkelse Heide openden ze deze lente hun eigen restaurant Bloem, voor pannenkoeken, lunch & diner. Wie een kinderparadijs met pannenkoekenfestijn verwacht, heeft het mis! Max en Jos gaan voor een luxe, eigentijds restaurant met pannenkoeken 2.0: wereldse pannenkoeken om door een ringetje te halen!

“Pannenkoeken zijn als kunstwerken: we mixen een simpele basis met unieke elementen en toveren zo een lekker én instagramwaardig gerecht op tafel.”

Okonomiyaki op de kaart

Max: “Natuurlijk kun je hier ook terecht voor de klassieke Hollandse pannenkoek, maar wij willen onze gasten net iets meer bieden! Overal ter wereld eet men pannenkoeken met een andere twist. Ontzettend lekker, dus waarom de internationale pannenkoek niet naar Nederland halen?”. Zo vind je op de menukaart de Japanse Okonomiyaki, drie hartige pannenkoekjes op basis van visbouillon, witte kool en lente-ui en de iets dikkere, fluffy American pancakes. Voor de niet-pannenkoeken liefhebbers serveren ze ook hoofdgerechten zoals zalm uit de oven en rib-eye van de grill. Jos: “Wij gaan voor kwaliteit, net dat beetje extra luxe. Smaak staat uiteraard op nummer 1, maar het oog wil ook wat. Het resultaat: een feestje op je bord!”

“Deze locatie is goud!”

Bij Bloem kun je niet alleen lekker eten, het is er ook heerlijk vertoeven. Vanaf het terras hoor je de vogeltjes fluiten en kijk je zo de Ginkelse Heide op. Max: “Dit is de perfecte uitvalsbasis voor vele wandelaars, fietsers en campinggasten in de omgeving. Wij verwelkomen ze voor een kop koffie met gebak, zelfgemaakt Italiaans ijs, pannenkoeken, lunch en diner. Of gewoon voor een koud biertje op het terras. Voor ieder wat wils, de gehele dag door! We willen vooral een rustpunt vormen voor de bezoekers van deze prachtige natuur, waarbij gastvrijheid en genieten hand in hand gaan.”

Penkrabbels op een bierviltje

Het voormalige barbecuerestaurant Gonzales aan de Verlengde Arnhemseweg stond al een tijdje te koop toen Max en Jos hun oog hierop lieten vallen in januari 2020. Ze bezochten het pand samen met bouwondernemers Jaap Bouw en Jelle Blanksma van Adea Bouw en waren gelijk verkocht! Tegelijkertijd zien ook horecaondernemers Ferdinand en Vincent Nap, eigenaren van Red’s Tapas Grill & Bar en Yucatan Tiki Bar, potentie in deze unieke locatie.

1 + 1 = 2, en zo sloegen de zes mannen de handen ineen! “Met dit team hebben we horecakennis in huis én bouw- en ondernemerskennis.” Max en Jos runnen de zaak, Jaap en Jelle nemen alle bouwtechnische zaken op zich en Ferdinand en Vincent helpen op de achtergrond met hun jarenlange kennis en ervaring als horecaeigenaren.

Voor zowel Max als Jos is de opening van hun eigen restaurant een lang gekoesterde jongensdroom. Beide zijn al vanaf hun 15e werkzaam in de horeca; van afwasser tot leidinggevende en alles daartussenin. De eerste ideeën ontstonden zo’n drie jaar geleden. Gewoon in de kroeg, met wat penkrabbels op een bierviltje. Dat deze droom juist nú in deze onzekere tijd werkelijkheid wordt, maakt het des te bijzonder! Max vertelt: “Toen we in maart de eerste lockdown in gingen, hebben we onze ideeën en plannen even opzij geparkeerd, maar vanaf de zomer begon het toch weer te kriebelen. Inmiddels was het alweer december en de huidige eigenaren wilden zo snel mogelijk van het pand af. Het was nu of nooit!” En dus besluiten de mannen er gewoon voor te gaan! Spannend natuurlijk, maar met het vertrouwen dat de horeca in de lente opnieuw zou openen, tekenen ze voor een sleuteloverdracht per februari 2021.

Bouwhelmen & keukenschorten

In de wintermaanden die volgen, staan er minstens 3x per week pannenkoeken op tafel in huize Verkleij en Van Essen. Bakken, proeven, receptuur verbeteren en opnieuw proberen. Vanaf februari starten ze volle bak met de verbouwing van het pand. Het hele plafond breken ze open, de barbecue-afzuigkappen worden verwijderd en het restaurant wordt omgetoverd tot een open ruimte met veel natuurtinten. Jos: “Het moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud.” Ondertussen creëren ze al wat bekendheid in de omgeving met de verkoop van koffie, soep en American pancakes to go. “Hoewel dit natuurlijk een lastige periode is om een horecazaak te openen, gaf het enerzijds ook een stukje rust dat we het met alle maatregelen stap voor stap konden doen”, aldus Max. Een feestelijke opening zat er dit jaar niet in, maar desondanks weten gasten het restaurant intussen goed te vinden. Jos: “We zijn pas sinds mei echt open, maar zien al regelmatig gasten uit de omgeving terugkeren. Dat is het mooiste compliment dat je kunt ontvangen.”

Feestje tegoed!

Max en Jos hebben grootste plannen met Bloem. Max: “Deze locatie is heel aantrekkelijk voor toeristen. Daar willen we volop op inspelen. Met ons zelfgemaakte Italiaanse ijs, de verhuur van elektrische scooters en natuurgidsen die onze gasten meenemen voor een wandeling over de Veluwe en Ginkelse Heide. Als dat allemaal staat én we weer op volle capaciteit kunnen draaien, gaan we in de toekomst wellicht nog eens kijken naar uitbreiding. Er zijn ontzettend veel locaties in Nederland die zich perfect lenen voor eenzelfde concept.” Voor nu kijken de mannen vooral uit naar een mooie zomer en hun 1-jarig bestaan volgend jaar, want dat feestje hebben ze zeker nog tegoed!

Vond je dit artikel interessant? Lees ook:

Lees alle artikelen op NEON food ondernemersnieuws