Door: Edwin van den Oever en Esther Werkman
Maak kennis met Ed & Es, het powerkoppel dat acht maanden geleden de deuren opende van Edes Proeflokaal. Edwin van den Oever en Esther Werkman zijn bekende gezichten in Ede en na de verkoop van Het Oude Politiebureau bedachten zij een uniek horecaconcept voor gezelschappen, waar liefde voor food en gastvrijheid volledig tot uiting komt. Na een vliegende start en lovende recensies, brak de crisis uit. Zij bedachten zich geen moment en in een paar dagen tijd turnden zij hun bedrijf om naar een traiteurservice met afhaal en bezorging. Deze supersnelle move bleek uiterst succesvol, Ede en omgeving heeft de pure gerechten omarmd.
“Ze doen nog net niet de stropdas af en de schoenen uit als ze binnen komen.”
Wanneer je binnenkomt bij Edes valt direct de grote centrale keuken op. De voorbereidingen voor de dag zijn al begonnen, Edwin staat achter de pannen en Esther zit aan tafel druk te bellen. De aanvragen voor catering op locatie komen gelukkig weer binnen en ze is bezig om alles tot in de puntjes voor te bereiden. De prachtige ruimte wordt normaal gesproken gebruikt voor privédiners, kookworkshops en keukenborrels. De ogen van chef-kok Edwin beginnen te stralen als hij vertelt: “Het is mooi te zien dat gasten zich helemaal op hun gemak voelen. Ze doen nog net niet de stropdas af en de schoenen uit als ze binnen komen. De gasten lopen zo de keuken en dan laat ik ze van alles proeven. Ik heb geen standaard menukaart maar ik kies wat past bij de groep. Ik werk alleen met pure en duurzame producten, het liefst kies ik voor lokaal. Denk bijvoorbeeld aan Remeker, Jorisbrood, Makandra, EcoFields of W&G Brinkhorst .”
Het oorspronkelijke concept van het Edes Proeflokaal is heel eenvoudig; lekker eten & drinken aan de keukentafel en nagenieten in goed gezelschap. “Na de verkoop van HOP begonnen Esther en ik na te denken over de volgende stap. Voor de horeca blijft personeel en inkoop altijd een lastig vraagstuk. Je weet nooit hoeveel mensen er komen maar je personeel staat er wel altijd net zoals dat je de inkoop op orde moet hebben. Dat kan anders vonden wij. We wilden juist koken voor gezelschappen, dat komt door de ervaring die we mee hebben genomen van Het oude Politiebureau.” vertelt Edwin. “Omdat we voor gezelschappen koken bepalen we zelf hoe de agenda gevuld is en kunnen we ook heel gericht inkopen. Dat scheelt ook weer een voedseloverschot in de koelkast.” vult Esther hem aan. “We hebben hiermee ook grip op onze agenda. Het afgelopen jaar zijn we zelf voor het eerst uit eten geweest met de kerst, dat was echt uniek!” De twee Edenaren gingen met elkaar ‘in business’. Vanaf dat moment zagen we elkaar niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer. “Natuurlijk werkte ik bij HOP ook wel eens mee, maar dit is echt van ons samen” zegt Esther. Ooit runde zij een succesvol marketingbureau in Amsterdam, maar groeide in haar jeugd op in een horecagezin. Dit vormt een prachtige combinatie die samen met haar partner Edwin tot uiting komt in EDES Proeflokaal.
“Iedereen heeft wel zo’n dag dat het niet uitkomt om zelf te koken.”
“We hebben een vliegende start gehad, in korte tijd liep onze agenda lekker vol. We waren blij om te zien dat ons concept werkte.” zegt Edwin. “Je hebt geïnvesteerd en bent nog volop aan het bouwen. Een slechter moment om een crisis het hoofd te bieden kon niet.” Al een week voor de persconferentie van Rutte kregen Edwin en Esther al de eerste annuleringen binnen van gezelschappen. Stilzitten past niet bij deze twee, dus een plan werd direct gesmeed. Dat gaf ze een week voorsprong om plan B te verzinnen. “Wij houden van mooi eten en dat vinden we fijn om te doen voor iedereen. Dus we bedachten dat we gingen koken en bezorgen. Iedereen heeft wel zo’n dag dat het niet uitkomt om zelf te koken. Omdat je later uit je werk komt of je hebt gewoon geen in om te koken. Vaak grijpen mensen naar iets ongezonds en makkelijks. Dus een goede daghap, daar zagen we wel wat in.” vertelt Esther. Edwin vult aan: “We hadden voor ons gevoel echt een keuze, of we gaan voor de subsidies of we verzinnen iets om toch door te draaien. Doordat we geen 40 man personeel meer hebben lopen zoals bij HOP, konden we een slim plan bedenken om onze zaak om te zetten naar wat wel werkt.”
De twee rasondernemers hebben laten zien dat ze snel kunnen schakelen in deze situatie. “We zijn gewoon begonnen en liepen tegen allerlei dingen aan. We hadden nog nooit nagedacht over verpakkingsmateriaal. Het moet er goed uitzien en dat is een hele zoektocht. Zo hadden we geen pinapparaat omdat het eerder altijd op factuur ging. Dus we gingen in eerste instantie heel simpel Tikkies naar klanten sturen, maar al snel kwamen we erachter dat daar een limiet op zit. Daar verzin je ook weer een oplossing voor.” zegt Esther. “Met een kleine zaak ben je echt een allround ondernemer. Daar waar we normaal een heel team van mensen om je heen hebt staan, doe je nu alles zelf. Van inkoop, koken, serveren tot aan de schoonmaak. Maar juist door ons kleine team, zijn we ook wendbaar en dat heeft ons hierdoorheen geslagen. Normaal als je een nieuw bedrijfsonderdeel start dan denk je daar goed over na en voer je alle stappen uit. Nu zijn we bij Z begonnen in plaats van bij A. We wilden ons ook niet tegen laten houden door allerlei uitdagingen. We zijn er gewoon voor gegaan.” vertelt Edwin.
“Denk aan een soort kiss and ride waar je lekker eten en wijn kan afhalen.”
“Alles is lekkerder als je het zelf maakt en EDES helpt je daar een beetje bij. Bij alle gerechten geven we een brief mee met daarin de bereidingswijze en ook over de herkomst van de producten. De eerste weken gaven we bij de bestelling ook leuke cadeautjes mee. Denk aan kaarsen of bloemen om de tafel leuk aan te kleden. Ons idee hierbij was dat we de beleving van EDES bij de mensen thuis willen brengen. Zo hebben we ook een zonnebloem challenge gedaan. De gasten kregen zonnebloemzaadjes mee en als de zonnebloem 1,5 meter hoog was, dan moesten ze een foto maken en kregen ze twee gratis voorgerechten. We dachten steeds weer, wat kunnen we nu weer doen om de mensen blij te maken. Zo hebben we onder andere voor Pasen 200 ontbijtjes samengesteld met andere lokale ondernemers. Het brood kwam van Jorisbrood, vlees van de keurslagerij Jongenotter, kaas van Remeker, fruit van Buitenhuis, eieren van Blanken en thee van Teafreaks. Dat was een op en top #supportyourlocals actie” vertelt Esther.
Het nieuwe concept heeft Esther en Edwin ook nieuwe inzichten gegeven. “Nu we weer beperkt gasten mogen ontvangen, vragen mensen ons echt of we wel de traiteurservice blijven voortzetten. We hebben gigantisch veel geleerd in de afgelopen maanden, daarnaast hebben we ook veel nieuwe mensen leren kennen. Wat de toekomst brengt weten we niet, maar ik kan me voorstellen dat we een klein traiteurwinkeltje houden op een andere locatie.” vertelt Esther. “Denk aan een soort kiss and ride waar je lekker eten en wijn kan afhalen. Maar we willen zeker ook weer heel graag koken voor grote gezelschappen. We hebben op donderdag tot en met zaterdag het terras open maar dat mag nu alleen nog voor kleine gezelschappen. Dat kan maar zo weer anders worden, in deze periode kijk je minder ver vooruit. Volgende week kan het weer anders zijn” vertelt Edwin. “We gaan eerst maar eens met ons gezin op vakantie. Tot rust komen van alle gekkigheid die we hebben beleefd. Dan gaan we nadenken over de volgende stappen.” zegt Esther tot besluit.
Tot en met 12 augustus zijn Ed & Es op vakantie, maar daarna kun je weer bij het Edes Proeflokaal terecht.
Vond je dit artikel interessant? Lees ook:
Lees alle artikelen op NEON Food Ondernemersnieuws